Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.853

Podmínky schválení insolvence, oddlužení - jak a kde požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 575 x
1 odpověď
 
Dobrý den, již od roku 2003 jsou na mě, co by na ručitele, uvaleny 2 exekuce, které jsou po celou dobu spláceny srážkami ze mzdy + na jednu posílám 1000 Kč měsíčně sama.
Nyní uvažuji o insolvenci, ale vím, že v této oblasti došlo k nějakým změnám. Prosím tedy, kam se mám obrátit se žádostí o insolvenci, kdo ji vypracuje, podá, jaká je cena a způsob úhrady insolvence, k čemu se přihlíží, zůstane mi za každých okolností nezabavitelné minimum na mě a mého studujícího syna nebo je možnost, že mi ponechají i něco navíc, jelikož odhaduji, že nutných 30 % by se uhradilo i současnou výší exekuce z platu (na mne a syna mi zůstává z platu cca 13800 Kč, podle ins. kalkulačky by mi zůstávalo ještě o cca 3 tisíce méně).
A kde je, prosím, možné zjistit přesně zbývající dluh. Jak mám postupovat?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
podmínky a postup podání návrhu na insolvenci jsou zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/oddluzeni.html
Stěžejní změnou novely insolvenčního zákona účinné od 01.07.2017 je to, že insolvenční návrh již nemůže podat dlužník sám, ale musí být zastoupen – advokátem, notářem, exekutorem, insolvenčním správce anebo ministerstvem akreditovanou osobou.
Seznam akreditovaných osob naleznete na webu https://sako.justice.cz
seznam advokátů a dalších osob, kteří návrhy na oddlužení zpracovávají naleznete na webu https://vesta.justice.cz.
Odměna za zpracování návrhu zpracovaného pro samostatnou osobu (nikoliv manžele) činí nejvýše 4 000, - Kč + DPH (je-li zpracovatel plátcem DPH). Akreditované osoby zpracovávají návrhy bezúplatně, ale v jejich případě se připravte na poměrně dlouhé čekací lhůty.
Ohledně výše Vašich dluhů můžete mít definitivní přehled pouze Vy a nikdo jiný; jen sám dlužník může vědět, komu finance dluží. Pokud jsou Vaše závazyk již ve stavu exekučního řízení, seznam exekucí Vám za úplatu poskytne Exekutorská komora prostřednictvím vedené Cetrální evidence exekucí http://www.ceecr.cz
; o výpis lze požádat prostřednictvím jakéhokoliv pracoviště CzechPoint.
Doporučuji Vám kontaktovat některého ze zpracovatelů návrhů ze seznamu
https://vesta.justice.cz
ti Vám vysvětlí celou proceduru a přesně vypočtou, jaká bude případná srážka ve prospěch insolvenčního řízení.