Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.549.259

Deponovaná část mzdy před oddlužením a zrušení omezení dispozičních oprávnění dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 971 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
soud schválil způsob oddlužení plněním splátkového kalendáře na pevnou částku 8.400 Kč, před rozhodnutím soudu jsem měl deponované srážky ze mzdy.
Dle usnesení o schválení oddlužení, by dle § 407 IZ mělo dojít k zrušení omezení dispozičních oprávnění dlužníka. Od schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře má dispoziční oprávnění k příjmům, které získá po schválení oddlužení, dlužník. Znamená to snad v praxi že částka která mi byla vrácena z depozitu mi náleží a mohu s touto částkou naložit dle svého uvážení? ještě nerozumím větě,, Dlužníkovým návrhem jiné výše měsíčních splátek není insolvenční soud vázán''. děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

ano, srážky, které zaměstnavatel provedl z Vaší mzdy mezi zjištěním Vašeho úpadku a schválením oddlužení plněním splátkového kalendáře náleží Vám.
Poté, co mu bude osudem usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře doručeno, Vám je vyplatí (příp. je odešle insolvenčnímu správci, který Vám je vyplatí).

Věta „Dlužníkovým návrhem jiné výše měsíčních splátek není insolvenční soud vázán'' znamená, že pokud jste v návrhu na povolení oddlužení navrhl jakoukoli částku (nižší než zákonnou srážku), soud nemusí takové žádosti a částce vyhovět.