Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.676

Vliv rozvodu manželství na společnou insolvenci, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 2122 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rozvod v insolvenčním řízení.
Loni (2017) (2017) jsme vyhlásili společně jako manželé bankrot a bylo nám schaveleno společně oddlužení manželů, tj. insolvence. Chtěla bych letos (2018) podat žádost o rozvod a chci vědět zda je to možné a jestli to pro mě nebude znamenat nějaké větší finanční komplikace se splácením dluhu ikdyz podám žádost o rozvod nebo zda je lepší po dobu pěti insolvencne vydržet než skončí. Manžel po mě chce ale platit polovinu z vypicitane splátky a tudíž mi ale nechce pak platit výživné na dceru jelikož podle něj je to společný dluh na který mu budu muset přispívat. Z mého platu mi bylo v počítáno 70kc jelikož mám minimální mzdu on je OSVČ a byla mu vypočítána částka 8000kc. Chtěla bych vědět zda má nárok po mě vyžadovat polovinu částky na dluh. Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

rozvod manželů – insolvenčních dlužníků za dobu trvání oddlužení možný je, ovšem ve většině případů to bohužel finálně vede k tak velkým finančním komplikacím, že manželé (v té době již bývalí) oddlužení „nezvládnou“ a je soudem zrušeno.

První zásadní změnou je, že z příjmů obou manželů je sráženo více, jelikož oba manželé mají po rozvodu o jednu vyživovací povinnost méně.
Pokud tak máte mzdu 11 000, - Kč čistého a dvě děti, aktuálně je možné provádět srážky ve výši 70, - Kč. Po rozvodu by ale byly prováděny při stejném příjmu srážky ve výši 1 108, - Kč.

Zároveň však platí, že aby mohlo být manželství rozvedeno, musí soud prve rozhodnout o péči o děti a stanovení výživného. Zde nastává probém se stanovením samotného výživného - výživné je vždy hrazeno prostřednictvím insolvenčího správce ze srážek ze mzdy daného rodiče (resp. z příjmů jako OSVČ) a tedy o tuto částku méně pak dostanou věřitelé.

Oba manželé v oddlužení se musí snažit, aby uspokojení věřitelů bylo co nejvyšší a pokud je nelze uspokojit 100%, tak je třeba jim uhradit alespoň 30 % jejich dluhů. Pokud byste po rozvodu toto nezvládali a bylo Vám oddlužení zrušeno, platí, že všechny dluhy obou manželů jsou považovány za dluhy společné a odpovídáte za jejich splnění společně a nerozdílně.