Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.617

Dluhy z manželství a darování nemovitosti rodiči - hrozí exekuce nemovitosti obdarovaného dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 876 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
jmenuji se Pavla M. a prosím Vás o radu, je-li to možné. Jde o to, že mí rodiče mi chtějí darovat pozemek, na které stojí malá zděná chata. Ráda přijmu tento dar, ale jde o to, že jsem rozvedená a v manželství vznikly nějaké dluhy, se kterými již po rozvodu exmanžel šel do oddlužení.
V jedné půjčce, jsem figurovala jako spolužadatel. V dohodě o majetkovém vypořádání je uvedeno, že manžel bere veškeré dluhy na sebe. Všechny dluhy byli psány na manžela. V listopadu 2017, exmanželovi po pěti letech splácení, vše skončilo a byl odproštěn soudem z doplacení zbývajícího dluhu. Mám tedy dotaz, zda-li zbývající dluh, který vzniknul za doby manželství, můžou požadovat po mě, i když s nimi šel exmanžel do oddlužení, které je již ukončeno a za tu dobu pěti let, po mě nikdo nic nechtěl. Jestli však můžou po mě jít, budu muset dar odmítnout. Prosím Vás moc o radu, jak se mám zachovat. Děkuji. S úctou Pavla M.

 
Dobrý den,

platí, že za dluhy vzniklé za dobu manželství odpovídají manželé společně a nerozdílně, pokud neměli zúženo / vyloučeno společné jmění manželů.
Dohoda o vypořádání společného jmění má vliv pouze mezi samotnými manželi; na věřitele se taková dohoda vztahuje pouze tehdy, že s ní vyslovili souhlas (což se pravděpodobně nestalo).

Věřitelé tak nyní zbytek závazků, které nebyly uhrazeny v insolvenčním řízení vedeném na bývalého manžela, po Vás.
Obvykle se však věřitelé již v průběhu oddlužení obrací na druhého manžela (tedy Vás, což se ve Vašem případě nestalo.
Je tak možné, že věřitelé již po Vás pohledávky vymáhat nebudu, nelze to však vyloučit. Pokud by se na Vás věřitelů obrátili, jste povinna dlužné částky uhradit, ať vlastníte chatu, či nikoliv.
 
Dobrý den. Děkuji za odpověď. Jen ještě malá otázka. A není to tak, že po třech až řtyřech letech, kdy se mi neozvali, je to promlčené? P. M.
 
Dobrý den,

základní promlčecí doba je 3letá, ovšem z Vašeho dotazu nevyplývalo, zda některá z pohledávek byla řešena soudně či bylo dokonce ve věci zahájeno insolvenční řízení.
Pokud ani jedno nenastalo, pak jsou pravděpodobně pohledávky promlčené.
 
Děkuji za odpověď. K soudu nedošlo ani v manželství a ani po rozvodu. Insolvence proběhla až po rozvodu a to u bývalého manžela s veškerými dluhy na něj napsané. Na mě nebylo napsané nic. Psala jsem to v prvním dopisu. P. M.
 
Dobrý den,

v tom případě tak budou s jnejvětší pravděpodobností veškeré pohledávky vznilé za manželství již promlčené.