Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.937

Exekuce přítele a sňatek, svatba - přejdou dluhy na novou manželku?

Odesláno: 
Otevřeno 538 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat mám přítele který má exekuci stahovanou ze mzdy, nahlášený bude trvale jinde. Chceme se vzít a nevím jestli i pak jako manželce popř. mým dětem může být sáhnuto na mzdu popř na peníze nebo majetek.
Co udělat? Nemít sňatek, nebo postačí, že nemá trvalé bydliště u mě nebo může exekutor vše jako manželce nebo nic v případě když uz mu to srážeji ze mzdy? Děkují za odpověď.
 
Dobrý den, exekučně je možno postihnout majetek povinného, majetek ve společném jmění povinného a jeho manželky a z výlučného majetku manželky pouze prostředky na jejím účtu (v omezeném množství), mzdu nikoliv. Dle nového občanského zákoníku se postihuje všechen tento majetek i pro dluhy, které povinnému vznikly před vstupem do manželství. Manžel povinného má však právo v takovém případě požadovat, aby společné jmění manželů bylo postiženo jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno (tj. do výše ½ poloviny). Jinak je nerozhodné, zda mají manželé trvalý pobyt na jedné adrese nebo každý jinde.