Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.947

Osobní bankrot pro dluhy z manželství - kdo bude platit jaké dluhy, průběh oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 545 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu: byl jsem dva roky ženatý, v manželství vznikly dluhy, jak na mě tak na manželku. Poté manželka zažádala o rozvod, ale asi dva měsíce předtím, než bylo manželství rozvedeno, si manželka požádala o osobní bankrot, což já jsem nevěděl, protože jsme chvíli žili odděleně.
Společné oddlužení manželů neproběhlo. Já budu o osobní bankrot žádat až nyní, protože jsem doposud neměl práci. Rozvedeni jsme již téměř rok. Budu muset já splácet její dluhy, když ona má již schválené oddlužení a naopak padne část mých dluhů i na ni? Děkuji Vám za odpověď.
 
Dobrý den,
obecně platí, že pokud manželé neměli jakkoliv zúžené či upravené společné jmění manželů, odpovídají za dluhy vzniklé za dobu trvání manželství oba společně a nerozdílně.
Součástí společného jmění manželů jsou i dluhy, které kterýkoli z manželů za trvání manželství nabyl, kromě těch, které se týkají majetku, jenž náleží jednomu z manželů (a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku), nebo těch, které se týkají dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních potřeb rodiny. Dluhy vytvořené při běžném životě manželů jsou tedy většinou dluhy společné.
Jelikož ke splnění dluhu jsou povinni oba bývalí manželé, je třeba takové dluhy do insolvenčního návrhu uvést, neboť jejich neuvedení by mohlo být posuzováno jako nekalý záměr dlužníka a oddlužení by nemuselo být schváleno.
Samozřejmě další věcí bude, zda se věřitelé manželčiných dluhů do Vašeho insolvenčního řízení přihlásí anebo ne.