Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.515.579

Splacení přes 50% insolvence a požádání o ukončení insolvence - přes správce nebo žádá dlužník?

Odesláno: 
Otevřeno 726 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl jsme se informovat o novele insolvenčního zákona.
Od února 2016 jsme s manželkou v insolvenci. Správci řádně platíme měsíčně nemalé částky. Jde nám o ukončení insolvence, kdy za 36 měsíců zaplatíme více jak 50% dlužné částky, což by bylo v únoru 2019.
Procentuálně, pokud budeme i nadále poctivě splácet jako doposud, by nám to mělo vycházet, že za tři roky zaplatíme více jak 332.023 Kč, což bude více jak 50%.
Po třech letech si můžeme zažádat u soudu o ukončení insolvence sami, nebo to půjde přes kancelář insolvenčního správce?
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
žádná novela insolvenčního zákona dosud schválena nebyla, takže stále platí, že oddlužení dlužníka končí (i) po 60 měsících jeho trvání, (ii) uhrazením 100 % pohledávek, (iii) zrušením oddlužení pro jeho neplnění anebo (iv) smrtí dlužníka.
Patrně jste pouze zaznamenal zprávu v médiích o tom, že odstupující vláda schválila vládní návrh novely insolvenčního zákona, který by V8mi zmiňované umožňoval. Tento návrh novely však musí projít celým legislativním procesem, což (pokud vůbec) je otázka minimálně roku, přičemž názory odborné veřejnosti na tento návrh nejsou kladné, tedy se nedá čekat, že její schvalování bude snadné (ba vůbec možné).