Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.182

Trvalé bydliště u zadluženého přítele s exekucí - hrozí zabavení věcí spolužijící osoby s exekuovaným a bankovního účtu nedlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 418 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bydlím v Ostravě u svého přítele, na kterého je vedena exekuce z dluhů z podnikání. Bydlím u něj, ale trvalé bydliště mám u svých rodičů. Chtěla bych to změnit. Hlavní důvod je, abych se odstřihla od rodičů už úplně, ale taky jsem četla článek, že podle zákona si každý musí nahlásit trvalé bydliště v místě, kde opravdu žije.
Může mi exekutor sáhnout na plat nebo můžeme čekat, že když si nahlásím trvalý pobyt, začnou nám sem chodit a brát mi mé věci, na které nemám samozřejmě doklad? Co vlastně mohou a nemohou? Moc Vám děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, pokud je exekuce vedena pouze na Vašeho přítele jako povinného, exekutor Vám nemůže postihnout Váš plat, účet, apod. Ohledně trvalého pobytu: není rozhodné, kde máte hlášen trvalý pobyt. Exekutor v místě bydliště Vašeho přítele bude zahrnovat do soupisu, resp. zabavovat movité věci zde umístěné, pokud bude mít za to, že patří jemu.
Na místě nemá povinnost zjišťovat, zda věci patří povinnému či třetí osobě (Vám). Pokud zajistí Vaše věci, musíte se bránit návrhem na vyloučení věci ze soupisu, v němž musíte doložit, že patří Vám. Pokud se Vám to nepodaří, věci budou považovány za věci povinného a zpeněženy. Doporučuji Vám proto nestěhovat k příteli věci, jejichž vlastnictví nemůžete doložit, a u nových věcí si vždy uschovávat kupní smlouvy, paragony, apod.