Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.183

Svatba v době probíhající insolvence - hrozí exekuce po skončení insolvence na oddlueženého manžela, manželku?

Odesláno: 
Otevřeno 521 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem 2,5 roku v insolvenci. Žiji s přítelem, kterému insolvenci schválili také letos (2018) na začátku roku (splátky už platí). Chtěli by jsme se vzít, ale bojím se jelikož on už měl exekuce, aby po mě nešli ještě jeho exekutoři i když mám sama insolvenci.
Doporučujete se svatbou počkat 5 let než insolvence skončí jemu, nebo stačí udělat zúžené jmění manželů. Mám nějaký majetek a dům.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den, během insolvenčního řízení se exekuce proti dlužníku vedené přerušují; po splnění oddlužení je dlužník od zbytku dluhů osvobozen. V případě, že povinný povinnosti v insolvenčním řízení neplní, je dále jeho úpadek řešen konkurzem a výhoda osvobození od zbytku dluhů zaniká. Jelikož je pět let dlouhá doba a Váš přítel je zatím na začátku, doporučila bych Vám být při uzavírání sňatku spíše opatrná, neboť v současnosti dle nového občanského zákoníku dluhy manžela před manželstvím je možno uspokojit ze společného jmění v době manželství nabytého; z výlučného majetku manželky pak v současné době je možno uspokojit dluh vzníklý druhému manželu před manželstvím pouze prostředky z účtu, avšak tato současná úprava o. s. ř. se může změnit. Pokud nechcete čekat 5 let, zvolte při uzavírání manželství jiný režim společného majetku, nejlépe režim oddělených jmění (ust. § 716 a násl. občanského zákoníku).