Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.084

Schválení insolvence jednomu z manželů po rozvodu - hrozí exekuce druhému z manželů bez schválené insolvence, oddlužení?

Odesláno: 
Otevřeno 543 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem 04/2017-04/2018 rozvedený, za dob manželství vznikly dluhy, jak na moji osobu tak na osobu mé tehdejší manželky. Ta si po rozvodu zažádala o osobní bankrot, mně osobní bankrot neschválili, takže jsem své dluhy s pomocí rodiny zaplatil.
Může se stát, že věřitelé, kteří se nepřihlásili k pohledávkám mé manželky včas a nebo se objeví nějaká exekuce až teď, ji budou chtít zaplatit celou po mě, protože ona je osobním bankrotem chráněna a exekutoři na ni nemůžou, kdežto na mě ano? A platí i v tomto případě, že dluhy vzniklé v manželství se dělí na polovinu a tak bych byl povinen uhradit pouze polovinu dluhu a zbytek spadá na osobu manželky a věřitelé tím pádem mají smůlu, když ona je již v insolvenci? Jak dlouho po rozvodu je možné vymáhat dluhy vzniklé v manželství? Jsem z toho už zoufalý, protože o většině těch dluhů jsem vůbec neměl tušení. Velmi Vám děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, v případě manželství a společného jmění manželů platí, že práva a povinnosti oba manželé nabývají společně (vyjma zákonných výjimek), bez ohledu na to, zda je nabyl jeden či oba manželé. V současnosti tak mohou věřitelé všech Vašich dluhů vymáhat tyto dluhy po komkoliv z Vás. Pokud bylo Vaší bývalé manželce schváleno oddlužení, věřitelé přihlášení v tomto řízení budou uspokojeni min. z 30%, od zbytku dluhů bude Vaše bývalá manželka osvobozena a věřitelé mají možnost vymáhat dluhy po Vás. Pokud neuplynula 3 lhůta od právní moci Vašeho rozvodu, mohou po Vás věřitelé vymáhat celý dluh / jeho neuhrazenou část, neboť na zaniklé jmění do 3 let od rozvodu dopadají dle zákona ustanovení o společném jmění. Teprve po třech letech budete dle zákonné fikce povinen hradit pouze ½ dluhů ze zaniklého společného jmění. Případné vypořádání společného jmění je přitom dle zákona pro věřitele nerozhodné.