Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.568

Dar od rodičů dlužníkovi v insolvenci - může dlužník koupit byt, dům, nemovitost?

Odesláno: 
Otevřeno 2799 x
11 odpovědí
 
Dobrý den, měla bych dotaz.
Přítel 2016-2018 splácí insolvenci a teď má možnost díky prodeji rodinného domu RD své mámy si koupit byt. Je možné darovat tuto částku od matky na koupi bytu, pokud je v insolvenci.
Děkuji.
 
Dobrý den, o jakémkoliv daru, který dlužník v oddlužení získá, musí informovat insolvenčního správce. Nabyté finanční prostředky by byly použity na uspokojení nároků přihlášených věřitelů.
 
dobry den, v pripade vyhry firemni souteze a vyhry televize, jsem povinen hlasit tuto skutecnost insolvencnimu spravci nebo netreba drobny vecny dar resit? Dekuji za info.
 
Dobrý den,
dle ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona platí, že dlužník je povinen veškeré hodnoty získané darem vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení. Výhra ve firemní soutěži však dle mého názoru nemusí být nutně považována za dar, když se jedná o nepeněžní odměnu.
Na druhou stranu insolvenční správce ani není schopen nijak ověřit, že jste televizor ve firemní soutěží vyhrál …
 
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda dar v insolvenci platí po celých 5 let a nebo se s nástupem do zaměstnání smaže a z výplaty bude stržena část peněz jako u exekuce? Čili by mi z platu zůstavalo jen 9338 Kč?

Povoleno oddlužení v roce 2016, dar ve výši 1800 Kč. dluh 91 000.
Děkuji mnohokrát za odpověd.
 
Dobrý den,
darovací smlouva je obvykle uzavírána na dobu 60 měsíců, tedy po tuto dobu má být plněna.
Pokud by Vaše příjmy dosahovaly takové výše, že je zde předpoklad, s ohledem na celkovou výši Vašich dluhů, že budou pohledávky uhrazeny ve výši 100 %, můžete požádat soud o změnu splátkového kalendáře tak, aby toto reflektovalo Vaše aktuální příjmové poměry.
 
Dobrý den.
Posíláme na insolvenci našeho syna 4200 Kč měsíčně, protože při zahájení splátek jeho příjem nedosahoval požadovaného příjmu. Jeho dluh činí 700 000 Kč. Insolvence od března 2017 povolena soudem. Na počátku insolvence činil jeho čistý měsíční příjem 13 000 Kč v průměru. Nyní změnil zaměstnání a jeho čistý příjem činí cca 18 000 Kč. V průběhu splácení se mi stal těžký úraz a já jsem odkázaná na pomoc manžela. Platíme z jednoho důchodu nájem a služby spojené s bydlením a z duhého důvodu platíme ten dar 4200 Kč. Mohli bychom požádat soud o zrušení daru, jestliže se změnila synova finanční situace? (Je rozvedený, platí na 2 děti celkem 4500 Kč). Jak se máme zachovat? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud se změnila Vaše příjmová situace z důvodu změny zdravotního stavu a poskytováním daru synovi byste tak mohla být postižena finanční nouzí, nic Vám pro tento důvod nebrání vypovědět darovací smlouvu.
Originál výpovědi darovací smlouvy je však třeba doručit insolvenčnímu soudu a v kopii ideálně též k rukám insolvenčního správce.
Pokud by však výpovědi darovací smlouvy poklesl předpoklad uspokojení synových věřitelů pod míru, ze které se vycházelo při schválení oddlužení, soud syna vyzve k doplnění příjmů tak, aby stále dosahoval dané míry uspokojení věřitelů.
 
Dobry den jiz trictvrte roku cekam na vyrozumeni insolvencniho soudu, insolvencni spravkyne mi vyhtozuje, ze musim zaplatit dan z daru.
 
Dobrý den,

prosím o upřesnění, jaký typ dar máte na mysli a kdo je jeho dárcem (myšleno zda osoba blízká, či cizí osoba)?

Pokud jste k insolvenčnímu soudu podali jakoukoliv žádost, o které nebylo dosud rozhodnuto, písemně soud o jeho rozhodnutí urgujte.
 
Dobrý den. Přítelkyně je v insolvenci. Její matka ji chce darovat osobní automobil r. v. 1998, v ceně 18000, -Kč. Když se obrátila s dotazem na insolvenční správkyni, zda může vozidlo příjmout a zapsat se do technického průkazu jako vlastník, bylo ji sděleno, že by šlo o porušení podmínek insolvence. Musím zdůraznit, že žije na vesnici a má dvě nezletilé děti a osobní auto je pro ní nezbytné. Už jen z důvodu dojíždění za prací. Rád bych se tímto ujistil, je-li skutečně znění zákona natolik limitující. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
dle ust. § 414 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona platí, že dlužník je povinen všechny hodnoty získané darem vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení. Pokud by tedy k darování došlo, Vaše přítelkyně by žádnou z podmínek insolvence neporušila, ale byla by povinna vozidlo předat správci ke zpeněžení. V této věci spíše doporučuji, aby Vaše přítelkyně a její matka provedli pouze přepis provozovatele vozidla a vlastníkem vozidla zůstala matka.
U přepisu vozidla na přítelkyni (jako vlastníka) by mohla nastat další komplikace, a to v povinnosti uhradit tzv. ekologickou daň, která u vozidle tohoto stáří činí 5 anebo 10 tisíc Kč (pokud již nebylo vozidlo historicky převáděno a ekologická daň již uhrazena).