Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.706

Směnka a dlužník v insolvenci - převod na nového věřitele indosamentem (rubopisem)

Odesláno: 
Otevřeno 761 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je mi 17 let a půjčil jsem kamarádovi na směnku 52 000 Kč. Protože nejsem plnoletý tak jsem směnku napsal na přítelkyni, aby peníze vrátil jí. Po zapůjčení jsme ale zjistili, že dlužník uvedl chybné PSČ a je v insolvenci. Po zkoumání jsem ale přišel na to, že chybné PSČ ničemu nevadí, když máme dlužníka dokonce na videu, jak říká, že podepisuje dobrovolně, bez protestu a není pod nátlakem.
Moje otázka zní, jestli existuje nějaká firma, která by směnku odkoupila alespoň za polovinu dlužné částky, popř. kontakt na ní.
Dále mě napadlo, že počkám do června 2018 až mi bude 18 let, převedu pohledávku na sebe a podám ji k soudu, protože přítelkyně to řešit nechce. V tomhle případě jak bych musel postupovat abych na sebe přenesl pohledávku?
A jestli je vůbec nějaká reálná šance, že ještě uvidím své peníze. Děkuji.
 
Dobrý den,
upřímně pochybuji, že by danou pohledávku za situace, kdy je dlužník v insolvenci, jakákoliv společnost odkoupila. Pokud ano, jednalo by se o jednotky, ne-li spíše desetiny procent.
Práva ze směnky lze volně převést a nejjednodušším způsobem k převodu směnky je tzv. indosament (rubopis). Jde o nástroj, kterým se směnka převádí. Prakticky se převod směnky rubopisem realizuje tak, že na rub směnky se napíše „za mne na řad panu ABC" (což znamená místo mne zaplaťte panu ABC).