Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.543.559

Darování peněz na doplacení insolvence - vzor darovací smouvy dárce na dlužníka v insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 1828 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Prosím Vás potřebuji poradit s tiskopisem. Chci doplatit zbytek insolvence. Potřebuji, aby mi přítelkyně "jako" darovala peníze. Darovacích smluv jsem našel hodně, ale nevím kterou si vybrat, aby byla správná?
Mockrát děkuji za pomoc.
 
Dobrý den,
pokud zamýšlíte jednorázově „doplatit insolvenci“, tj. uhradit takovou částku, aby byly všichni věřitelé uspokojeni ve výši 100 %, není žádné písemné darovací smlouvy třeba.
Darovací smlouva nemusí být ze zákona povinně písemná.
Postačí pouze danou částku převést na příslušný bankovní účet Vaší majetkové podstaty, přičemž doporučuji o tomto dopředu informovat insolvenčního správce. Ten by Vás jinak totiž následně sám kontaktoval s dotazem, zda je obdržená částka darem, či byla na účet např. poukázána mylně. Pouze správci sdělte, že jste obdržíte dar, a že jej použijete na doplacení pohledávek věřitelům.
 
Dobrý den, jsem v insolvenci a chci si založit účet na který mi budou zasílat invalidní důchod a s kterého budu platit věřitelům. Také mi bude na tento účet přispívat otec darovanou částku na splácení a na hrazení poplatků za bydlení. Mám o tom informovat insolvenčního správce? Nebudu muset platit více na insolvenci, pokud mi na účtu budou zbývat nějaké menší částky?
 
Dobrý den,
odpověď je totožná jako k Vašemu druhému dotazu shodného znění: Pokud Vám bylo schváleno oddlužení, můžete si bankovní účet zřídit a není ani Vaší povinností toto hlásit insolvenčnímu správci. Samozřejmě v rámci řádné komunikace mu toto sdělit můžete.
Zůstatek bankovního účtu nebude ze strany insolvenčního správce prověřován, natož postihován.