Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.650

Nepravidelné placení výživného - exekuce, exekuční vymáhání

Odesláno: 
Otevřeno 903 x
3 odpovědi
 
Ex manžel platí výživné nepravidelně. Platí 1 měsíc a pak zase 2-3 měsíce neplatí apod.
Na Policii nám řekli že musí neplatit 4 měsíce po sobě jdoucí a pak jde o trestný čin zanedbání povinné výchovy. Pak můžeme podat trestní oznámení, tedy TO.
Lze to řešit nějakým jiným způsobem? Či už se obrátit na soud či exekutora?
Nebo je jiná varianta?
Děkuji.
 
Dobrý den, pokud máte soudem potvrzenou povinnost otce platit výživné, můžete jej na základě tohoto soudního rozhodnutí vymáhat formou exekuce, stačí neuhrazení jediné splátky; vymáhat exekučně lze výživné i do budoucna, což je výhodné, neboť exekutor vymáhá výživné i mnoho let bez toho, že byste musela podávat nové exekuční návrhy. Doporučuji Vám proto podat exekuční návrh na vymožení dlužného a běžného výživného, můžete jej podat u exekutora v místě Vašeho bydliště nebo i u kteréhokoliv jiného exekutora. Návrh není zpoplatněn.
 
Dobrý den, mám ve výchově vnuka (syna od mého syna). Ten platí výživné velmi nepravidelně, navíc má soudní rozhodnutí na částku 2500 Kč, ale platí 1000 nebo 2000 Kč. Exekuci mu nemohu dát, dělá taxikáře a vymlouvá se, že více nemá. Vnuk začal studovat na průmyslovce, já jsem v důchodu a vážně se obavám, že nebudu mít peníze ani na šk. potřeby a učebnice a jiné pohledávky ve škole. Poradíte mi, kam se mohu obratit?
 
Dobrý den, domnívám se, že byste za určitých okolností mohl mít nárok na sociální dávku Přídavek na dítě. Více viz https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prid_na_dite nebo Vám poradí Úřad práce ve Vašem bydlišti, jenž by Vám mohl případně poradit (i) jiný druh dávky sociální pomoci, na který byste eventuálně mohl mít nárok.