Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.524.958

Insolvence invalidního důchodce - jaký musí být příjem ke schválení insolvence?

Odesláno: 
Otevřeno 784 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám dluhy 1.500.000 Kč a chtěla bych toto řešit oddlužením. Jsem invalidní důchodce 3. stupně a v péči mám nezletilou dceru. Mohu pracovat max 48 hodin měsíčně. Jaký bych měla mít příjem pro schválení oddlužení - insolvenci?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud by Vaše závazky činily právě 1,5 mil. Kč, za 60 měsíců oddlužení byste musela uhradit věřitelům alespoň 30 % jejich dluhů tj. 450 tis. Kč.
Měsíční splátka by tak musela včetně odměny insolvenčního správce činit alespoň 8 600, - Kč.
Aby mohly být z Vašeho příjmu prováděny srážky ve výši 8 600, - Kč, musel by Váš měsíční čistý příjem činit alespoň 19 500, - Kč.
 
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Měla bych ještě jeden dotaz. Část dluhu je zbytek hypotéky na dům, který propadl bance a byl prodán v dražbě a tento je společný s ex manželem, takže by měl být na půl, ex manžel byl hlavní dlužník a já jako spoludlužník. Byla by tato částka rozdělena na půl?
 
Dobrý den,
pokud dluh vznikl za trvání manželství a Vaše společné jmění nebylo nijak upraveno, platí, že za dluhy odpovídáte společně a nerozdílně.
Tedy banka je oprávněna přihlásit do insolvenčního řízení celou pohledávku.
Pokud byste v rámci oddlužení uhradila částku nižší než 100 % pohledávky, avšak byla byste soudem osvobozena od placení zbytku dluhů, banka by i nadále vymáhala dluh po Vašem bývalém manželovi.