Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.690

Exekuce na bývalého manžela a vyřešení dluhů insolvencí bývalé manželky

Odesláno: 
Otevřeno 1127 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
stojím před závažným rozhodnutím a obávám se, že mám špatné informace, které by mohly moje rozhodnutí ovlivnit.
Mám s bývalým manželem byt v SJM (není dosud bohužel vypořádáno SJM), který je zadlužen cca. 16 exekucemi (kromě dvou - dluh u HB a SVJ je zbytek dluhů veden pouze na bývalého manžela s tím, že jsem uvedena u několika exekucí - za účasti manželky).
Hrozí v blízké době nucená dražba? Byt po celou dobu chci prodat, ale bývalý manžel dělá obstrukce (navenek nyní uvádí, že byt chce prodat, ale v reálu prodej vždy bojkotuje).
Při nucené dražbě se zcela jistě neuspokojí všichni věřitelé. Bývalý manžel v dražbě chce přes známého byt koupit a poté ho prodat za reálnou cenu a tím se zbavit svých dluhů a mě dluhy nechat. Mstí se mi.
Nyní mi bylo řečeno, že mohu jít, byť není vypořádané SJM, do insolvence, ještě před dražbou bytu. To však převezmu na sebe všechny dluhy, které váznou na bytu v SJM? I ty, které nejsou moje?
Co je v této situaci výhodnější? Jak v nevypořádaném SJM funguje insolvence (býv. manžel se mnou do insolvence nepůjde).
Děkuji.
 
Dobrý den,

pokud Vaše manželství bylo pravomocně rozvedeno před více než třemi lety (tj. dříve než v květnu 2015), byt již není v SJM (ačkoliv to tak je v Katastru nemovitostí uvedeno), ale nastane zákonná fikce, dle které jste každý vlastníkem spoluvlastnického podílu ve výši ½.

Pokud je Vaše manželství rozvedeno kratší dobu než 3 roky, i tak nevypořádané SJM nebrání podání návrhu na povolení oddlužení. V návrhu na povolení oddlužení je ideálně třeba nakládat pouze s polovinou bytu jako majetku.

Neplatí však, že převezmete všechny dluhy váznoucí na bytu. Vašimi dluhy budou Vaše výlučné dluhy (tj. ty, které jste vytvořila Vy po rozvodu manželství anebo před vznikem manželství) a dále společné dluhy vzniklé za dobu trvání manželství (za podmínky, že Vaše SJM nebylo nijak upraveno – tzv. zúženo), když za společné dluhy odpovídají manželé společně a nerozdílně, nikoliv výlučné dluhy manžela tedy např. dluhy manžela vytvořené až po rozvodu manželství).

Bývalý manžel s Vámi „společně do insolvence“ jít nemůže, jelikož insolvenční zákon povoluje pouze společné jmění manželů (tj. v době podání návrhu na podání oddlužení byste museli být manželé), přičemž v případě oddlužení manželů se všechny dluhy (i ty výlučné každého z manželů) považují za dluhy společné.
Pokud jste schopna prodejem ½ bytu uspokojit věřitele alespoň do 30 % výše jejich pohledávek, můžete podat soudu návrh na povolení oddlužení zpeněžením majetkové podstaty (tj. prodejem podílu na bytě).
Návrh na povolení oddlužení může zpracovat a Vaším jménem podat pouze advokát, notář či insolvenční správce; seznam těchto osob, kteří návrhy zpracovávají, naleznete na webu Ministerstva spravedlnosti https://vesta.justice.cz/
 
Dobrý den chci se zeptat platím za přítelkyní insolvenci nedávno sme se rozešli a už to nechci za ni platit mám nastaveny trvali příkaz a by platba odchazela každý miesic a gdybych zrušil zasilani mnel bych nějaký potíže z toho gdyz sem podepisoval vtedy papir tak mi bylo řečeno že když skončím s placením tak se nic nedeje zůstává tam asi ještě šest miesicu ale nevidím důvod dal platit gdyz už nejsme spolu v jedny domácnosti děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
stěžejní je fakt, zda je s bývalou přítelkyní uzavřeli darovací smlouvu či smlouvu o důchodu.
Pokud ne, nejste povinen cokoliv hradit. Pokud ano a smlouva je platná, může být Vaší přítelkyní vymáhána.
Můžete ovšem smlouvu oficiální formou vypovědět, výpověď doručit bývalé přítelkyni a zároveň ji na vědomí zaslat insolvenčnímu soudu, ideálně s odůvodněním, že rozpadem Vašeho vztahu se změnila Vaše finanční situace a již nejste dále schopen bývalou přítelkyni finančně podporovat.
 
Dobrý den, splácím insolvenci od ledna 2015. Chtěl bych se zeptat jestli je možné v jejím průběhu vybrat peníze ze stavebního spoření nebo jestli tyto peníze použije IS k uspokojení věřitelů (na konci insolvence budu mít splaceno cca kolem 90% dluhů). Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
pokud jste stavební spoření uvedla v seznamu majetku při podání insolvenčního návrhu a tedy je součástí majetkové podstaty, máte k tomuto účtu dispoziční oprávnění a s prostředky můžete volně nakládat.
Stavební spořitelna však obvykle v případě, kdy má být proveden výběr osobou v insolvenci, písemně požádá o stanovisko insolvenčního správce.