Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.866

Darování domu dlužníkem a exekuce - lze v případě napadení darování pro účlovost oddělit bytovou jednotku a ponechat ji obdarovanému?

Odesláno: 
Otevřeno 373 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zjistil jsem, že jeden z rodičů, s nimiž sdílím rodinný domek, je účastníkem 15 let trvající soudní pře, která může nepříznivě skončit. Nemovitost byla převedena na mě a na sestru zhruba 2008.
Mohly by být v případě exekuce uchráněny alespoň podkrovní prostory, které obývám, kdybych je včas nechal zkolaudovat jako samostatnou bytovou jednotku?
Nemůže být takový postup vykládán jako „účelový“? A nemůže být za účelové označeno i samotné převedení nemovitosti na potomky před 10 lety?
Děkuji.
 
Dobrý den, pokud je dům ve Vašem vlastnictví a Vaší sestry a exekuce by mohla být nařízena proti Vašemu rodiči, který zde bydlí, tato nemovitost nebude v případném exekučním řízení vedeném proti němu postižena, neboť již není jejím vlastníkem. Věřitel Vašeho rodiče může in eventum považovat převod nemovitosti za účelový, musel by však podat tzv. odpůrčí žalobu a účelovost převodu prokázat, což není úplně jednoduché.