Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.683

Prodej pozemku dlužníkem v insolvenci - podmínky

Odesláno: 
Otevřeno 831 x
5 odpovědí
 
Rodiče jsou v insolvenci a 2015-2018 pravidelně splácejí dle stanoveného kalendáře. Maminka vlastní nevelké pole, které se pokoušel exekutor ještě před rozhodnutím o insolvenci prodat v dražbě. Nikdo ale tenkrát pole nekoupil.
Může maminka teď během doby, co je v insolvenci pole prodat?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
 
Dobrý den,
rozhodné u Vámi zmiňovaného pozemku bude skutečnost, zda jakýkoliv věřitel uplatnil v rámci insolvenčního řízení svou pohledávku jako zajištěnou. Pokud ano, tak dispoziční oprávnění by náleželo insolvenčnímu správci a maminka by jej prodat sama nemohla.
Pokud však do insolvenčního řízení nebyla podána žádná zajištěná přihláška pohledávky, dispoziční oprávnění náleží Vaší mamince a pozemek může prodat.
Po prodeji je vhodné o jeho zpeněžení informovat insolvenčního správce, přičemž výtěžek prodeje pozemku nemusí insolvenčnímu správci vydávat (samozřejmě pokud by dobrovolně chtěla, tak může).
 
Dobry den, chtela jsem se zeptat kdzy. Dluzna castka na nemovitosti je 2,8 mil. kolik si muze vzit exekutor? dekuji
 
Dobrý den,
jelikož je Vaše maminka v insolvenci, soudní exekutor nemůže žádnou exekuci provádět, tedy ani účtovat žádné náklady exekuce.
 
Dobrý den,
s manželem jsme v insolvenci od 11/2013, splácíme pravidelně bez problémů, jsem vlastníkem pozemku, jen já, na kterém stojí rodinný dům který vlastní dcera s přítelem. Jelikož chtějí dům zrekonstruovat a chtějí žádat o hypotéku, ráda bych dceři darovala i pozemek na kterém jejich dům stojí. Mohu tento pozemek darovat nyní i když insolvence ještě neskončila, končí 11/2018
Děkuji velmi za odpověď
D. K
 
Dobrý den,

pokud je způsobem řešení Vašeho oddlužení splátkový kalendář a k danému pozemku neuplatňuje zajištění žádný věřitel, dispoziční oprávnění k tomuto pozemku svědčí Vám.
Pozemek za takových okolností můžete dceři darovat, je však vhodné o tomto kroku insolvenčního správce informovat. V rámci vkladového řízení si příslušný Katastr nemovitostí obvykle u insolvenčního správce ověří, zda můžete pozemek darovat a zda je tedy darovací smlouva platná.