Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.273

Exekuce - jak zjistit výši dluhu spolumajitele, spoluvlastníka bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 718 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem poloviční vlastník domu, na kterém je vydán exekuční příkaz k prodeji podílu nemovitosti. Můj nevlastní bratr, coby druhý spoluvlastník, má na sebe exekuci od 11/2011. Chtěla jsem zjistit u exekutora, jakou částku bratr dluží, abych ji případně vyplatila, ale bylo mi odpovězeno, že tuto informaci mi podat nemůže a musím mít úředně ověřenou plnou moc od bratra.
Vzhledem k tomu, že spolu nekomunikujeme, bydlí daleko a je problematický, takovýto doklad nejsem schopna získat. Existuje nějaká možnost jak se k informacím dostat? Dům je z poloviny můj, dluh určitě stále narůstá a já nemůžu vůbec nic dělat.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, exekutor Vám bohužel uvedenou informaci bez plné moci sdělit skutečně nemůže. Za dané situace však máte možnost zúčastnit se dražby ½ dotčené nemovitosti a vydražit ji. Jako spoluvlastník máte předkupní právo, které musíte u exekutora uplatnit. Pro bližší informace se obraťte na dotčeného exekutora. Je možné, že budete dokonce jediný zájemce, neboť podíly nemovitostí se prodávají podstatně hůře než celé nemovitosti. Pokud byste ½ nemovitosti vydražila, nemusíte pak již řešit dluh nevlastního bratra, neboť vydražením se dotčený majetek stává za Vašim vlastnictvím a exekuce s ním spojená jakož i případná zástavní práva na něm budou zrušena.