Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.524.774

Co se stane se zajištěnou pohledávkou při neúspěšné insolvenční dražbě?

Odesláno: 
Otevřeno 691 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Měl bych otázku ohledně zajištěného věřitele. V insolvenci bylo rozhodnuto o schválení oddlužení splátkovým kalendářem. Jedna z pohledávek je zajištěná a u té bylo rozhodnuto o uspokojení pohledávky ze zajištění.
Věřitel dal již pokyn insolvenčnímu správci ke zpeněžení nemovitosti. Dotaz zní, pokud dojde k uspokojení všech nezajištěných pohledávek, vydá soud rozhodnutí o ukončení oddlužení a osvobození od zbylých pohledávek? Co se děje se zajištěnou pohledávkou pokud se insolvenčnímu správci nepodařilo do ukončení oddlužení nemovitost zpeněžit?
§ 414 odst. 4. popisuje situaci pokud veřitel nepožádal o zpeněžení a pokračuje ve vymáhání po ukončení oddlužení. Není však popsána situace pokud požádal o zpeněžení v rámci řízení které bylo následně ukončeno.
Děkuji za informaci.
 
Dobrý den,
je pravdou, že insolvenční zákon na tuto situaci výslovně nepamatuje.
Z praxe však v několika mně známých případech vyplynulo, že v případě, kdy zajištěný věřitel v rámci insolvenčního řízení udělil insolvenčnímu správci pokyn k prodeji zajištěného majetku, není možné insolvenční řízení ukončit do doby zpeněžení zajištěného majetku.
Oddlužení dlužníka však skončí co do části splátkového kalendáře, kdy tato část je ukončena po 60 měsících jeho trvání. Tedy dlužník již dále nesplácí věřitelům srážkami ze svým příjmů (ani nehradí insolvenčnímu správci žádnou odměnu).
 
Dobrý den, děkuji za informaci. V tom případě situace je obdobná pokud dlužník splatí nezajištěným věřitelům 100% přihlášených pohledávek dříve než uplyne 5ti leté období. Měl by soud usnesením případně správce nějakým způsobem dát pokyn k ukončení srážek. A čekat prakticky neomezenou dobu která není zákonem stanovena na prodej ze zajištění. Děkuji
 
Dobrý den,
ano, situace je totožná. Insolvenční správce neprodleně poté, kdy je nezajištěným věřitelům uhrazeno 100 % jejich zjištěných pohledávek, dává pokyn plátcům příjmů, aby již dále neprováděli z těchto příjmů žádné srážky, neboť splátkový kalendář byl splněn.
 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem v insolvenčním řízení, resp. Před rozhodnutím o úpadku. S přítelem jsme do domácnosti pořídili auto a napsali jako vlastníka mého syna a ja jsem uvedena jako provozovatel. Chtěla jsem se zeptat zda to ma nějaký vliv na mé insolvenční řízení, zda můžou do majetku zahrnout i majetek syna! ? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
v rámci insolvenčního řízení je možno postihovat pouze majetek dlužníka.
Jelikož je vozidlo psané na Vašeho syna, tedy je jeho majetkem, není možno tento majetek postihovat.
S největší pravděpodobností však bude chtít insolvenční správce vysvětlení, z jakého důvodu vozidlo využíváte, jelikož jako jeho provozovatel jste povinna hradit povinné ručení a havarijní pojištění vozidla.