Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.401

Exekuce - zrušení blokování účtů a srážky jen z platu, mzdy, lze o to požádat exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 1254 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na exekuci, která je vedena proti mně od poloviny června 2018. Zatím jsem ji neměla jak řešit. Nebyla jsem zaměstnána a byt jsem "prodala" s možností zpětného leasingu, ale peníze jsem použila na zaplacení jiných dluhů a tato exekuce už zaplatit nevyšla, respektive v té době ještě žádná exekuce vedena na mou osobu nebyla. Teď mám nastoupit do nového zaměstnání, zatím o exekuci neví. Jaký je v tomto případě postup, zaměstnavateli to sdělit předpokládám musím, je možné že by kvůli tomu mě nakonec nevzali?
A pokud mám zablokovány účty vedené na mé jméno ve všech bankách, je možná nějaká domluva s exekutorem ohledně odblokování účtů a "převedení" exekuce pouze na plat, kdy by mi zbývalo životní minimum, či sjednat splátkový kalendář? V tom případě je možné že by mi byli účty odblokovány?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, zaměstnavatele o exekuci informujte dříve než exekutor, který s největší pravděpodobností po Vašem nástupu tak jako tak zajistí Váš účet exekučním příkazem na srážky ze mzdy. Vzhledem k tomu, že exekuce je dnes (17.07.2018) naprosto běžná věc, není to určitě důvodem k nepřijetí do zaměstnání, samozřejmě některému zaměstnavateli to může vadit, ale spíše bude čekat na Vaše pracovní výkony, tj. zda se osvědčíte. Zajištěné účty Vám exekutor s jistotou neodblokuje, je to přednostní způsob vedení exekuce. Vedle toho bude pravděpodobně provádět i exekuci srážkami ze mzdy, neboť tak bude Váš dluh uhrazen dříve; je to zcela standardní a zákonný postup. Toto platí i v případě, pokud si s exekutorem sjednáte splátkový kalendář, který je jeho dobrou vůlí a opět povede k rychlejšímu vymožení pohledávky věřitele včetně nákladů, což je účelem exekučního řízení.
 
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o informaci ve věci Insolvence mých rodičů, na které je soudem povoleno oddlužení (manželů).
Otec má zřízen bankovní účet u ERA - Poštovní spořitelna. Tento b. účet jsme nešťastně zřídili před žádostí o oddlužení.
Nicméně stále na tomto účtě mají blokaci 2 exekutoři.
Bankovní účet chceme zrušit.
V rámci povoleného oddlužení by exekutoři dlužné částky na účtech dlužníků blokovat již neměli. Nebo je to jinak? Jak máme postupovat? Neměl by to řešit insolvenční správce?

HOST_razdva
 
Dobrý den,
bylo-li Vašim rodičům schváleno oddlužení, veškeré dispoziční oprávnění k jejich majetku jim zůstalo, a tedy i dispozice s bankovními účty vedenými na jejich jméno. Insolvenční správce nemá žádné oprávnění ručit bankovní účty ani za dlužníky v tomto ohledu jednat (toto by platilo pouze v případě, kdy by na majetek rodičů byl prohlášen konkurs).
Bankovní účet je však standardně možné i zrušit i v době schváleného oddlužení; jelikož nařízené exekuce nelze po dobu trvání insolvenčního řízení provádět.
Domnívám se, že nic by nemělo bránit Vašim rodičů dojít na pobočku příslušné banky a požádat o zrušení bankovního účtu. Pro jistotu je však dobré s sebou mít originál usnesení, kterým soud schválil oddlužení plněním splátkového kalendáře.
 
jak zjistim podle čísla ex o jakou platbu a za co je? dnes (27.07.2018) jsem zjistila v bance, že mi byla část peněz zablokována, ale nejsem si vědoma žádného dluhu, ani poštou mi nikdy nic nedošlo, v bance mi dali číslo na exekutora ale tam mohu zavolat až v pondělí děkuji za odpoved
 
Dobrý den,
z čísla spisové značky nic bližšího nezjistíte. V tomto případě nezbývá, než vyčkat pondělí a informovat se přímo u příslušného exekutora.
Zároveň u exekucí platí, že soudní exekutor vždy doručuje na adresu trvalého bydliště, tedy je samozřejmě na místě otázka, zda si přebíráte zásilky doručované na adresu Vašeho trvalého bydliště.
 
Dobrý den v roce 2012 exe zablokoval účet u ERA-pošt. spořitelna, když jsem ho chtěla zrušit tak mi řekli, že to nejde s exe žádná domluva těd mi exekuci strhávají přímo z příjmu a chtěla bych opět zrušit bloklí účet, aby ch neměla další ex u banky co vše ktomu je potřeba a zda bude účet zrušen (nevím zda banka účet zrušila či ne) a kam půjdou peníze z toho účtu je tam celkem velká částka. Děkuji za odpověd

Host 987
 
Dobrý den, exekuční příkaz postihující Váš účet exekutor zruší jen v případě, kdy bude exekuce skončena. Veškeré prostředky zde uložené byly použity na uspokojení vymáhané pohledávky a pokud částka nedostačovala, exekutor nechal účet zajištěný. Banka zpravidla zruší sama účet po půl roce poté, co na něj nepřijdou žádné prostředky. Informujte se přímo v bankovním ústavu, kdy a za jakých podmínek účet sama banka zruší.