Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.507

Dopad exekuce na partnera, partnerku ve společné domácnosti

Odesláno: 
Otevřeno 1016 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
je mi 25 let. Mám 2 exekuce, jednu u ČSOB a druhou RWE. U banky je to cca 300 000 Kč, u RWE asi 15 000 Kč. Momentálně bydlím u rodičů, byly tady a nic nezabavili. Jsem zaměstnán ale na 6h denně, z platu mi tedy exekutor stahuje 500 Kč a na další exekuci zasílám měsíčně 200 Kč. S přítelkyní se chceme sestěhovat ale nechceme, aby nám vše vzali a bát se návštěvy exekutora. Prosím, jak se máme bránit nebo nejlépe se zařídit? Dluhů bych se rád zbavil, jenže to asi půjde těžko. Nevyhýbam se, platím pravidelně. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, v případě vedení exekuce prodejem movitých věcí může exekutor vstupovat do místností (bytu), kde má oprávněně za to, že mohou být uloženy věci povinného. Tudíž není vyloučeno, že pokud se přestěhujete do nového bytu s přítelkyní, Vás exekutor může opětovně navštívit a sepsat opětovně Vaše movité věci, a to i pokud splácíte a exekuce je dále vedena i na Váš plat. Pokud máte dva věřitele, zvažte, zda by Vám nepomohla možnost insolvenčního řízení a oddlužení.
 
Děkuji za odpověď, která však moc nepotěšila. Jsem si vědom že může exekutor znovu přijít, mě spíše zajímá nějaké řešení které by právník mohl vědět. Pracuji na 6h denně v chráněných dílnách, s platem 9 000 Kč hrubého tj. 7 700 Kč čistého, na oddlužení nemůžu pomýšlet. Pomohlo by sepsat, že veškerý majetek patří přítelkyni a potvrdit notářem?
Z platu je mi stahováno cca 500 Kč měsíčně, to ale ani nestačí na nějakou splátku dluhu, ten stále roste o úroky. Mám nárok na zastavení exekuce? Děkuji.
 
Dobrý den, sepsání majetku formou notářského zápisu je zcela nerozhodné, neboť neprokazuje skutečně vlastnictví (notář za správnost neodpovídá). Jediná možnost by byla formálně všechny věci v bytě převést např. darovací smlouvou na někoho z Vašich blízkých. Při případném sepisu by sice věci i tak sepsány byly, avšak zřejmě by nebyly ani odvezeny a třetí osoba, na kterou by byly věci převedeny, by snadno prokázala vlastnictví darovací smlouvou přiloženou k návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu. Ohledně splácení dluhu: sdělte písemně exekutorovi, že splácíte nejprve na jistinu, oznamte to i věřiteli a trvejte na tom. Tím se Vaše úroky přestanou navyšovat. Jinak pokud Vaše splátky stačí na úhradu nákladů exekuce, zastavení exekuční soud pravděpodobně nevyhoví.
 
Dobrý den.
Mám kamaráda, který si našel partnerku, která je v exekuci.
Přistěhoval si jí k sobě a partnerka si nepřeje aby cokoli bylo psané na jeji jméno. (nájem, elektrika atd). Kde má trvale bydliště přesně nevím ale tam kde je nyní určitě ne.
Hledá a našla si práci za minimální mzdu a zbytek na ruku. Je mi jasné, že je to úmyslně kvůli exekuci. Kolik posílá na ni nevím a myslím že ani kamarád ale pravda je že jí přišel dopis (nevíme kam) kde bylo psáno kolik zaplatila a hodně se divila že jí dluh roste a neklesá. Chtěla bych se zeptat zda hrozí něco známému když ona zatajuje bydliště kde se zdržuje a umyslně hledá práci kde jí platí minimalní mzdu a zbytek na ruku. Nerada bych aby se dostal do problému. Myslím že nechce aby jí exekutoři někde našli. Na trvalém bydlišti jí nenajdou. Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, pokud se exekutor nedozví, kde se povinná fakticky zdržuje, nehrozí Vašemu příteli žádný problém ohledně exekucí dotyčné, neboť jen ona je povinna hradit dluhy vymáhané exekucí, nikoliv třetí osoba. Potíž by mohla nastat v situaci, kdy by exekutor (exekutoři) skutečný pobyt povinné dohledal (i). Pak pravděpodobně přistoupí k exekuci prodejem movitých věcí a provedou na adrese Vašeho přítele soupis movitých věcí vhodných k dražbě. Vašemu příteli hrozí, že sepíšou i jeho věci, a bude muset prokázat v návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu, že je jejich vlastníkem, což nebývá jednoduché, neboť by musel předkládat kupní či darovací smlouvy, apod. , které jsou pro prokázání vlastnictví věci dostačující; pouhé paragony a jiné takovým dokladem pak nejsou a pokud by Váš přítel vlastnictví neprokázal, dotčené věci by exekutor zpeněžil jako majetek povinné.