Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.151

Vymáhání výživného dospělým potomkem 15 let zpětně - postup

Odesláno: 
Otevřeno 2331 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Je mi 21 roků. Když jsem byl malý platil mé mamce můj otec na mne jen částečně alimenty, buď seděl v kriminálu a nebo nepracoval a měl bydliště na úřadě. Přitom rodiče stále bydlí v krásném jednopatrovém domku. Mamka mi řekla, že jsem plnoletý tak že, dlužné alimenty musím vymáhat sám, proto tak činím.
Můj otec má z předešlého vztahu dvě dospělé děti. Podle mne neplatil mamce alimenty nejméně 15 roků. Řekl, že mne nechce znát. Proto jsem se rozhodl touto právní cestou alimenty vymáhat. Prosím, můžete mi pomoci.
Děkuji.
 
Dobrý den, pokud jste plnoletý a nyní se připravujete na zaměstnání (studujete), lze na rodičích žádat, aby Vám hradili výživné. Nejlépe na základě dohody, a není-li to možné, soudně v civilním řízení nebo i na základě trestního oznámení, neboť se může jednat o trestný čin zanedbání povinné výživy. V prvním případě musíte podat žalobu k soudu dle místa bydliště Vašeho otce, ve druhém trestní oznámení na Policii ČR, např. v místě Vašeho bydliště. Výživné lze vymáhat zpětně za dobu posledních tří let. Doporučuji si pročíst příslušná ustanovení občanského zákoníku k tomuto institutu (ust. § 910 - § 923 zák. č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku).