Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.187

Exekuce a závazky vůči zaměstnavateli (ubytování, strava, manko)

Odesláno: 
Otevřeno 428 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jakou výši mzdy musí zaměstnavatel vyplatiti zaměstnanci, který má exekuce a jak je to s dalšími srážkami ze mzdy. Např. - ubytování, strava, manko.
Pokud má zaměstnanec čistou mzdu mzdu 17000 Kč, exekuce nepřednostní je 4500 Kč, a potřebujeme mu dále srazit 600Kč ubytování, 1000 Kč stravu, 1500 Kč manko, a měl 2.000 Kč mimořádnou zálohu.
Mohu mu tyto srážky srazit, poku s ním budu mít podepsanou dohodu o srážkách ze mzdy, nebo musím dodržet "nějakou" výši vyplacené mzdy.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, zaměstnavatel musí po sražení části čisté mzdy na exekuce vyplatit zaměstnanci vždy tzv. nezabavitelnou část mzdy. Nezabavitelnou částku, která má sloužit k zajištění základních životních potřeb, tvoří dvě složky: životní minimum jednotlivce a normativní náklady na bydlení. Pro rok 2018 činí nezabavitelná částka dlužníka minimálně 6.225,33 Kč. Na každou osobu, které je povinen dlužník poskytovat výživné, se dále uplatní ¼ z hodnoty nezabavitelné částky na osobu povinného, tj. 1.556,33 Kč. Z této nezabavitelné části mzdy je pak hrazeno vše ostatní, tj. ubytování, strava, apod. Nezáleží na tom, zda tyto částky hradí sám dlužník nebo zaměstnavatel. To by se týkalo i případné dohody s dlužníkem o srážkách ze mzdy.