Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.562

Lhůta na vrácení přeplatku insolvence po nabytí právní moci usnesení o splnění oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 7013 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. V květnu 2018 nám po čtyřech letech skončilo placení insolvence, protože jsme uhradili celých 100% našich dluhů. Následovala konečná zpráva IS, ve kterém bylo vyčísleno, že jsme přeplatili cca 12.000 Kč. V následujících dvouch měsících nám IS obratem vracel stále ještě zabavované části mezd.
1.8.2018 soud vydal usnesení o splnění oddlužení a zaměstnavatel nám přestal na jeho základě strhávat zabavitelnou část ze mzdy. Insolvenční správce nám ale stále nevrátil výše zmíněný přeplatek cca 12.000 Kč.
Asistentka nám to zdůvodnila, že musí počkat až usnesení nabyde právni moci, což dle mě bylo po 15 dnech. Na můj dotaz, kdy nám vrátí peníze mi paní odepsala, že usnesení není stále v právní moc a platbu odešle až bude vyznačeno.
Prosím, můžete mi vysvětlit/polopaticky/co to znamená a jestli je postup v pořádku. Děkuji Monika K.
 
Dobrý den,
mám za to, že postup insolvenčního správce je zcela v pořádku.
Insolvenční správce nyní vyčkává, až insolvenční soud na usnesení o vzetí na vědomí splnění oddlužení a osvobození dlužníka od placení dosud neuspokojených pohledávek vyznačí právní moci, když do 15 dnů ode dne doručení usnesení může dlužník, insolvenční správce a členové věřitelského výboru (byl-li ustanoven) podat odvolání proti tomuto usnesení, přičemž právní moci nabude usnesení uplynutím 15 dnů ode dne doručení usnesení poslednímu ze jmenovaných (pokud nikdo nepodá odvolání).
Jelikož Vašemu insolvenčnímu správci bylo usnesení doručeno do datové schránky dne 8.8.2018, což je později než Vám a Vašemu manželovi (dne 07.08.2018), právní moci mohlo usnesení nabýt nejdříve dne 23.08.2018. Předpokládám tedy, že soud v nejbližších dnech právní moc k danému usnesení vyznačí.
 
Dobrý den, včera (28.03.2019), tudíž 28 března nabyla moje insolvence právní moci. V depozitu na účtárně mám určitou částku a chci se zeptat komu ta částka patří.
A ještě, hned jak se tam ta právní moc objevila, volal jsem správci a ten se se mnou vůbec nechce bavit a odpovídat na mě otázky. Nereaguje ani na zprávy a maily paní účetní ode mě z práce.
Tak se chci optat co s tím.
Díky a zdravím.
 
Dobrý den,

lze předpokládat, že insolvenční správce Vám peníze co nejdříve vyplatí, většinou po uplynutí několika dnů. Poud je nevrátí do několika dnů (např. do 14 dnů), můžete zavolat znovu insolvenčnímu správci. Pokud ani poté peníze nevydá, tak můžete insolvenčnímu správci zaslat písemnou výzvu k vrácení přeplatku a informovat o tom insolvenční soud.

Ohledně částky je vhodné se nejprve zeptat účetní, komu peníze patří. V opadčném případě se informujte u insolvenčního správce. Pokud peníze náleží Vám, tak Vám budou vyplaceny.