Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.984

Exekuce podílu nemovitosti a možnost vyplacení spolumajitelem exekutorovi před dražbou

Odesláno: 
Otevřeno 507 x
1 odpověď
 
Můj otčím je 3/4 vlastníkem domu se zahradou. Zbylou čtvrtinu vlastní jeho sestřenice. Moc se spolu nestýkají a v současné době jsou vztahy mezi nimi více než napjaté. Sestřenice se dostala do dluhů a exekucí (celková částka se zřejmě pohybuje kolem půl milionu korun). Protože svou situaci několik let neřešila, exekutorský úřad poslal její čtvrtinový podíl na domě do dražby, která má proběhnout koncem září. Ráda bych se zeptala, jestli je ještě možné se aukci nějakým způsobem vyhnout, např. vyplacením čtvrtinového podílu exekutorskému úřadu a pokud ano, bylo by potřeba uhradit také veškeré dluhy v exekučních řízeních, aby byl dům vyvázán z eventualních dalších břemen způsobených sestřenicí mého otčíma?
A ještě bych se prosím ráda zeptala...pokud by dražba musela proběhnout a čtvrtinu domu získal někdo cizí, jak to pak funguje? Když např. většinový vlastník chce provádět opravy nebo úpravy v domě a menšinový vlastník s tím nesouhlasí... nebo jak funguje vlastní užívání domu a zahrady? Jaksi si to momentálně moc nedokážu představit.
Děkuji.
 
Dobrý den, ve Vámi popisovaném případu je nejjednodušší se přihlásit do dražby (jako spoluvlastník má Váš otčím předkupní právo – jeho uplatnění by mu vysvětlili v dotčeném exekutorském úřadu, stejně jako podání přihlášky do dražby) a podíl vydražit. Změnou vlastnictví již nebude možné tento podíl postihnout exekucí na dlužnou spoluvlastnici, či v již započaté pokračovat. Jinak by musel Váš otčím exekuci celou vyplatit, s tím, že by se mohly objevit exekuce další. Pokud by podíl vydražil někdo jiný, museli by se s Vaším otčímem dohadovat na správě a užívání nemovitosti, neboť jako spoluvlastníci mají na stejná práva a povinnosti, byť každý v jiné míře dle jejich podílů.