Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.167

Ručitel na konsolidaci půjček - hlavní dlužník nesplácí, co bude dál?

Odesláno: 
Otevřeno 637 x
1 odpověď
 
Dobry den,
2015 jsem ručila svému tehdejšímu příteli na konsolidaci půjček, on byl hlavní žadatel, já spolužadatel na částku 265.000 Kč. Neúučelova část 160.000 Kč byla vyplacena na jeho účet, zbytek pokryl dluhy. Poté jsme spolu již nežili, on nesplácel a podal insolvenci, kde přiznal, že dluh je jeho a soud mu nařídil zaplatit 100% a mě z dluhu vynechal. Stále měnil zaměstnání nebo byl nezaměstnaný.
Nyní je na justice.cz dokumentace, že mu soud v srpnu 2018 insolvenci ukončila. Volala jsem tedy do banky, která konsolidaci poskytla, kde mi řekli že dlužná částka je nyní 437.000 Kč, ale stále je to ve "statusu" insolvence. Zatím to tedy nemá exekutor. Nevim jak nyní postupovat, jestli si zkusit vzít úvěr a vyplatit tento dluh včas, nebo si nechat dát exekuci a poté zkusit jít sama do insolvence, nebo jestli vůbec můžou vymáhat celou částku po mě.
On souhlasí s tim že dluh je jeho, je ochotný mi to i podepsat, ale nyní je opět nezaměstnaný.
Prosím o radu
 
Dobrý den,
s ohledem na Vámi popisované se domnívám, že jste spoludlužníkem dané půjčky. Jste tedy v plném rozsahu zodpovědná za její splácení a ani prohlášení bývalého přítele, že „dluh je jeho“ by ve vztahu k bance nic nezměnilo.
V současné době však ve vztahu k Vám není dluh vykonatelný, tj. banka dosud nepodala soudu návrh na zaplacení vůči Vaší osobě, a tedy vůči Vám nyní ještě nemůže být nařízena exekuce.
Možným řešením tak je konsolidace Vašich dluhů, resp. tohoto dluhu, můžete se také pokusit s bankou dohodnout na splátkách (bude-li to z jejich strany akceptovatelné) či podat návrh na nařízení exekuce v případě, že pro Vás řádné splácení tohoto dluhu není finančně únosné.
Pro podání insolvenčního návrhu je však třeba mnohost věřitelů, tedy mít alespoň dva věřitele se splatnými závazky více než 30 dnů.