Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.958

Exekuce na přítelkyni - co vše může exektor zabavit ve společné domácnosti?

Odesláno: 
Otevřeno 757 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. Nastěhoval jsem si cca před jedním rokem do svého bytu partnerku s dětmi a mám sní jedno společné a chtěl bych se zeptat mohou-li mi zabavit exekutoři i nemovitý majetek, který jsem získal již dříve. Dále by mně zajímalo, jak prokáži, že jsem třeba koupil myčku, když na účtence není moje jméno a je z období, kdy už bydlela u mně, ale platil jsem ji já. Pomohla by třeba smlouva o koupi od někoho sepsána notářem.
Za odpověď předem děkuji.
 
Dobrý den, nemovitý majetek Vám určitě zabavit nemohou, pokud nejste povinný nebo manžel povinné, a to i kdybyste jej nabyl nyní. Co se týče movitých věcí, myčka by měla být považována za obvyklé vybavení domácnosti a to je z exekuce vyloučeno. Pokud by však exekutor zajistil jinou věc (např. televizor), který patří Vám, musel byste podat návrh nevyškrtnutí věci ze soupisu a vlastnictví doložit. Pokud nemáte účtenku, není vyloučeno opatřit si fiktivní kupní či darovací smlouvu, tj. že Vám věc někdo prodal nebo daroval (stačí ověřené podpisy), uvažte však, zda byste nemohl k dané věci doložit vlastnictví i jinak, neboť uvedený postup je krajní a nedoporučuji jej.

 
Ještě jednou dobrý den,

Otec mých dvou dětí má exekuce a změnil zaměstnání, kde neuvedl, že má 2 děti a tedy vyživovací povinnost. Jeho čistá mzda je 12 000 Kč. Na dceru je soudem dáno výživné 2 000Kč, na syna ne. Došlo za 4 měsíce k situaci, že si exekutor vzal vše nad životní minimum a mě nic na děti zasláno nebylo. Jeho účetní s tím nemá zkušenosti. Dnes (22.10.2018) odesílám písemný dopis na exekutorský úřad o vrácení výživného za tuto dobu. Mám šanci získat zpět peníze? Děkuji moc za obě odpovědi.
 
Dobrý den, pokud chcete dostávat výživné na děti exekučně, musíte podat exekuční návrh kterémukoliv exekutorovi. Exekučním titulem bude soudní rozhodnutí, které exekutorovi předložíte. Exekutor nemá žádnou povinnost (ani oprávnění) Vám peníze vracet, avšak pokud podáte sama exekuční návrh pro vymáhání výživného, půjde o přednostní pohledávku, která se bude alespoň zčásti mzdy uspokojovat vždy. Více informací Vám podá vybraný exekutor (jeho zaměstnanci). Doporučuji Vám rovněž podat k soudu žalobu na určení výživného pro Vašeho syna, neboť nyní jeho otec není povinen na něj hradit nic.