Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.928

Exekuce na nemocenskou matky samoživitelky - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 544 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat a předem děkuji za odpověď.
Jsem samoživitelka a mám 3 nezletilé děti. Mám ještě jedno dítě ale to po rozvodu zůstalo u bývalého manžela. Finančne jsem na tom nebyla dobře a tak jsme se s bývalým manželem dohodli, že až se mi trochu zlepší finanční situace, začnu mu platit alimenty. Manžel bohužel nechodí do zaměstnání a aby dosáhl na pomoc v hmotné nouzi zažádal exekučně o strhavani z mé mzdy.
Jde o to, ze mám další exekuci a aniž bych byla obeznamena dopisem, exekutora mi zablokoval účet.
Jsem bohužel dlouhodobe na nemocenské.

Dotaz:
Muže mi zaměstnavatel strhnout exekuci z nemocenské a když už mi zaměstnavatel strhává může mi další exekutor zablokovat účet když jsem na nemocenské a samoživitelka.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den, exekučně lze postihnout i náhradu mzdy, což je „nemocenská“, vždy Vám však musí být vyplacena nezabavitelná částka na zajištění Vašeho základního živobytí. Exekuci je možno vést všemi prostředky, které zákon umožňuje, mimo jiné přikázáním pohledávky z účtu. Vaše situace je pro zajištění účtu nerozhodná, můžete se však pokusit o její odklad podáním návrh na odklad exekuce proto, že jste se přechodně ocitla bez své viny v takovém postavení, že by neprodlená exekuce mohla mít pro Vás nebo pro příslušníky Vaší rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. Jelikož se však v tomto případě jedná o výživné, tj. oprávněný je Vaše dítě, domnívám se spíše, že odklad exekuce povolen nebude.
 
Děkuji za odpověď. Možná jsem to spatne napsala. To že mám exekuci na výživné kterou mi strhává zaměstnavatel chápu.
Ale další exekutor mi zablokovala účet.
Když mám jednu exekuci může mi dalsi exekutor zablokovat účet když jsem samoživitelka na neschopnosti.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den, exekuci je možno provádět jedním, více nebo všemi způsoby, které umožňuje zákon, např. postižením účtu, srážkami ze mzdy a jiných příjmů, apod. Pokud máte exekucí více, může tak učinit kterýkoliv exekutor v těchto řízeních. Na Vaši otázku tedy zní odpověď, ano, může. Pokud však nemáte dostatek prostředků vinou pracovní neschopnosti, je možno z tohoto důvodu podat návrh na odklad takové exekuce.