Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.435

Jak zjistit jestli nový věřitel opravdu převzal pohledávku od původního věřitele?

Odesláno: 
Otevřeno 408 x
1 odpověď
 
Žádám soud o insolvenci a potřebuji předat mému zástupci seznam všech mých závazků.
Ozvala se společnost, že prý převzala do správy pohledávku od původního věřitele. Poslala mi však jen upravený výpis z účtu původního věřitele jako důkaz, že mi na můj účet přišly peníze.
Je toto dostačující dle novely občanského zákoníku proto, aby nový věřitel začal můj závazek vymáhat? Kde mám jistotu, že pohledávku předal původní věřitel tomu současnému??
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

pro účely sestavení seznamu závazků doporučuji uvést původního věřitele, prokázat toto příslušnou uzavřenou smlouvou (o úvěru apod.) a pro právní jistotu uvést i domnělého nového věřitele.

Pokud mezi s sebou postupitel a postupník uzavřeli smlouvu o postoupení, avšak postoupení pohledávky Vám není původním věřitelem oznámeno, můžete stále plnit původnímu věřiteli. Vámi tvrzený výpis z účtu není dle mého názoru způsobilý mít účinky oznámení o postoupení pohledávky.

Tato skutečnost však Váš insolvenční návrh nemůže sama o sobě nijak ohrozit, neboť věřitelé budou mít povinnost svou přihlášku podat a veškeré tvrzené údaje prokázat příslušnými listinami.