Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.084

Kdo musí zaplatit fakturu za pomník zemřelé osoby - objednatel nebo všichni dědicové?

Odesláno: 
Otevřeno 531 x
1 odpověď
 
Obracím se na Vás s dotazem, jak postupovat při uplatnění dědického řízení.
Syn vloni zemřel a zůstali jsem po něm já a manžel, oba již přes 85 let. Do dědického řízení byly zahrnuty náklady na nový pomník pro syna. Každý z nás zdědil polovinu aktiv a pasiv (faktura za pomník). Já jsem svoji polovinu dluhu hned zaplatila.
Když manžel dostal po synovi peníze z účtu tak se ode mě odstěhoval a pomník synovi nezaplatil.
Jelikož faktura za pomník byla napsaná na mě, poněvadž jsem byla vyřizovatel pohřbu, tak mi hrozí od pohřební služby exekuce. Mohu se nějak proti tomu bránit?
Přece není možné, aby manžel sebral jen peníze a dluhy nezaplatil. Proto se přece snad dělá dědické řízení, že když dědictví přijme tak snad musí ten dluh zaplatit,
Můžete mi prosím poradit na koho se mám obrátit, kdo by mi mohl pomoci ho donutit, aby dluh zaplatil a abych zabránila exekuci? Děkuji moc za odpověď.
 
Dobrý den, především uhraďte dluh, který máte u pohřební služby, nebo Vám skutečně hrozí exekuce s navyšováním nákladů, apod. Neuvádíte, zda se jedná o Vašeho manžela nebo bývalého manžela. Pokud jde o bývalého manžela, zdědil polovinu pasiv a Vy po něm můžete „jeho“ polovinu dluhů vymáhat na základě rozhodnutí v dědickém řízení. Doporučuji Vám proto dluh uhradit, doklad o úhradě připojit k exekučnímu návrhu + k němu připojit ověřenou kopii rozhodnutí v dědickém řízení s doložkou právní moci (vyznačuje na počkání soud v jeho podatelně). Exekuci můžete zadat kterémukoliv z exekutorů, doporučuji Vám však toho nejbližšího, i z důvodu výše nákladů. S exekučním návrhem Vám může exekutor poradit, nedělají to však všichni, je třeba se informovat na jejich stránkách. Pokud byste však byli stále manželé, pak by dědictví spadalo do společného jmění a uvedený postup byste uplatnit nemohla, pak by Vám zbývalo pouze manžela upomínat, aby Vám peníze za ½ nákladů na pomník uhradil dobrovolně.