Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.477

Pokuta v průběhu insolvence - jak se platí aby nebyl porušen insolvenční zákon?

Odesláno: 
Otevřeno 399 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Příteli nastala složitá situace. Po rozvodu manželství mu nebyl doručen rozsudek o rozvodu a přišel až po třech letech na písemnou žádost zaslanou soudu.
Nyní si půjde vyřídit nový občanský průkaz, ale jelikož nesplnil 15-ti denní lhůtu pro žádost o vyřízení, bude pravděpodobně platit pokutu, která může nabýt částky až 15 000 Kč.
Jde se o to, že mu byla schválena insolvence, která již běží a proto nebude moci tuto částku zaplatit ani na splátky. Jak se v tomto případě pokračuje? Podává úřad informací o pokutě insolvenčnímu správci nebo ji bude muset přítel splácet po ukončení insolvence?
Děkuji za radu, jak v tomto případě postupovat.
 
Dobrý den,
zaprvé maximální pokuta může být nikoliv 15 tis. Kč, ale „jen“ 10 tis. Kč dle ust. § 16a zákona o občanských průkazech. Pokud v původním občanském průkaze neměl zapsaný osobní stav, měnit jej ani není povinen.
Osobně jsem se u několika případů setkala s tím, že pokuta ani nebyla uložena.
I pokud by úřad pokutu příteli uložil, může se dohodnout s úřadem na splácení, přičemž toto se nepovažuje za upřednostňování věřitele; pouze by muset částku splácet z toho, co mu po provedení srážek z příjmu zbude.
 
Dobrý den. Pátým rokem mam exekuci na plat. Chci se zeptat pouze zda při mé probíhající exekuci na plat muže exekutor přijít do domácnosti exekuovat? Ač je jeho pohledávka zplácená sice minimální částkou, jelikož není na prvním místě ve splátkách které mám dané z platu. Děkuji za možnou radu jak postupovat.
 
Dobrý den,
exekutor má povinnost postupovat co nejrychleji k vymožení pohledávky ve prospěch věřitele (oprávněného).
A může zvolit tolik způsobu provedení exekuce, kolik jich je možných, tedy to, že vydal exekuční příkaz srážkami ze mzdy neznamená, že nemůže provést tzv. mobiliární exekuci ve Vaší domácnosti.
Obvykle tak ovšem činí pouze exekutor s exekucí tzv. první v pořadí, protože pro další v pořadí jde obvykle o marný výjezd.