Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.679

insolvence zpeněžnění majetkové podstaty

Odesláno: 
Otevřeno 429 x
1 odpověď
 
v lednu 2019 měl být dražen dům člověka v rámci exekuce. Před dažbou majitelé podali insolvenční návrh řešený prodejem domu - zpeněžnění majetkové podstaty. Dražba byla pozastavena a mě vrácena dražební jistota. Výše dluhů toho člověka je cca 1.100.000 (jak zajištěné, tak i nezajištěné - půlkou asi) výše znaleckého posudku na prodej domu cca 1.500.000. Ráda bych nemovitost koupila. Dotaz: mohu oslovit IS s tím, že bych ráda koupila nemovitost za odhad a nebo musím čekat než IS nechá nemovitost prodat a tak se nabalí ještě poplatky s prodejem (realitní kancelář). Hotovost mám k dispozici a nemusím čekat na úvěr. Děkuji
 
Dobrý den,
v tomto případě oslovte insolvenčního správce napřímo s nabídkou odkupu majetku, přičemž v nabídce určete výši nabízené kupní ceny.
Jelikož se jedná o insolvenční řízení, je však třeba počítat s tím, že pokud by se objevil jiný zájemce o odkup nemovitosti za vyšší cenu, musí insolvenční správce upřednostnit jej.
Zároveň je však třeba počítat s tím, že pokud byl insolvenční návrh podán v lednu 2019, dříve než cca v květnu 2019 k prodeji ani nemůže dojít, jelikož soud musí pravomocně schválit oddlužení dlužníků zpeněžením majetkové podstaty, k čemuž dojde až po přezkumu pohledávek.