Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.552

Soudní vymáhání již promlčené exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 495 x
3 odpovědi
 
Je exekuce soudně vymahatelná (exekuční příkaz vydán 2008), která byla zastavena na návrh exekutora § 268 v průběhu exekuce, zda je možné podat k soudu námitku promlčení. Nejedná se o exekuci OSSZ, VZP ani FÚ.
Děkuji.
 
Dobrý den, soudní rozhodnutí, kterým bylo deklarováno právo věřitele (oprávněného) na úhradu pohledávky po dlužníkovi (povinném), se promlčuje po 10 letech. Pokud ve věci byla vedena exekuce a následně pravomocně zastavena, byla promlčení lhůta stavena, a po dobu exekuce neběžela; po skončení exkeuce však začala běžet znovu. V případě stavení promlčecí doby totiž dochází k tomu, že promlčecí doba, která započala běžet dříve v minulosti, před svým skončením v důsledku takové právní skutečnosti běžet přestane, aby po odpadnutí překážky jí v běhu bránící případně pokračovala až do svého skončení. Pokud je tedy celková doba promlčení více jak 10 let, lze v případě nově vedené exekuce v řízení úspěšně podat námitku promlčení vymáhaného dluhu.
 
Dobry den, v roce 12/2003 mi byla uložena pokuta zivn. uradu pote byla ministerstvem zrusena a znovu uložena 12/2005. Poté byla exekucne vymahana, vystridaly se zde tri exekutorske urady. V 04/2018 jsem podala navrh na zastaveni z duvodu nemajetnosti, avšak exekutor s tím nesouhlasil. Mam dotaz zda neni tato pokuta promlcena. Jaká doba promlčení je nebo jak pokračovat. Prošla jsem konkursem zustaly mi pohledávky státu.
Děkuji Danastol

Dále mam dotaz jak donutit exekutora, aby reagoval na zastaveni exekuce. Navrh jsem podavala již třikrát, ani mi neodpověděl. Jen se behem té doby změnil jak exekutorsky úřad, tak dvakrat vlastnik pohledávky. Pro něho neplatí lhůta 15 nebo 30 dnu.

Dekuji Danastol
 
Dobrý den, pokud běží exekuce, staví se promlčecí doba a k promlčení dluhu nemůže dojít; obdobně v případě konkurzu – na základě upraveného seznamu pohledávek lze do 10 let nařídit novou exekuci pro vymožení nesplacené části dluhu v konkurzu. Ohledně návrhu na zastavení exekuce platí, že pokud s návrhem nasouhlasil oprávněný (či jeho právní nástupce), o Vašem návrhu rozhoduje exekuční soud. Pokud je exekutor nečinný, dotažte se na postup v řízení u exekučního soudu, který o Vašem návrhu bude pravděpodobně rozhodovat. Jedná se o soud v místě Vašeho bydliště, který exekuci nařídil.