Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.679

manželská insolvence rada

Odesláno: 
Otevřeno 535 x
1 odpověď
 
Dobry den,
Obracim se na vas s dotazem jak resit svoji situaci a pokud to bude ve vasich silach, budu velmi vdecna za kazdou radu, kterou mi poskytnete. I kdyz je muj problem pomerne obsahly, budu se snazit o strucnost a v pripadě vaseho zajmu o reseni poskytnu dalsi doplnujici informace.
Se svym manzelem jsem v soucasne dobe v rozvodovem rizeni, Vztah trva 20 let. Mame spolu tri deti (15, 12 a 11 let), ktere byly v lonském roce svereny do me pece. Problemy v nasem souziti zapocaly asi v roce 2011, kdy manzel zacal pit, ztratil zajem o praci a diky hernam a restauracim se zadluzil. Na pozemku, ktery patril manzelovi jsme spolecne vybudovali dum, ve kterem jsme bydleli spolecne a ja v nem bydlim s detmi dodnes. Manzelovy dluhy jsme byli nuceni resit v roce 2014 insolvenci a diky tomu, ze nepracoval a nemel prokazatelny prijem, jsem pristoupila na spolecnou manzelskou insolvenci, protoze jsem mela stabilni zamestnani. Jako rucitel se pripojil muj bratr. V te době manzel ucelove vyvedl nas dum i s jeho pozemky ze spolecneho majetku fiktivnim prevodem na jeho tetu jako umoreni smysleneho dluhu manzela vuci ni. Insolvenci od prvni splatky v roce 2015 hradim vyhradne ja, coz je prokazatelne mym zamestnavatelem, ktery mi insolvencni splatky srazi ze mzdy. Manzel s nami od roku 2015 nezije. V lonskem roce jsem pozadala o svereni deti do sve pece a stanoveni vyzivneho na ne. Soud deti sveril mne a diky manzelove udajne nezamestnanosti mu stanovil vyzivné ve vysi 4500, - Kč mesicne a stanovil mu uhradit do cervence 2018 dluh na vyzivnem za dobu kdy s nami nezil a na vyzivu deti neprispival. Dluh neuhradil dodnes a vyzivne vic neplati nez plati a to jeste posle sumu, ktera mu vyhovuje, takze novy dluh na vyzivnem je cca 25000, - Kč. Pritom moje splatky insolvence se pohybuji ve vysi od 11000, - do 16000, - mesicne. Vse jsem trpela v dobre vire, ze mi manzel prenecha dum, ve kterem s detmi bydlime, ale nestalo se tak a diky tomu nemame s detmi kam jit a ja v ramci jejich vazeb na skolu a prostredi jsem byla nucena pozadat soud o svereni deti do pece otci s tim, ze ja se z domu vystehuji. Jeste podotknu, ze v lonskem roce manzel rozparceloval pozemek nalezejici k nasemu domu a prodal dve stavebni parcely za cca 2 000 000, - Kč, kdy,, papirove,, parcely prodala jeho teta, která je fiktivni majitelkou. Z utrzenych penez neuhradil ani korunu na splatku insolvence, natoz na splatku dluzneho vyzivneho. Jsem v naprosto zoufale situaci, kdy diky vyse popsanemu skutecne na pravnika nemam penize a proto se obracim na vas s temito dotazy :

- je mozne zalovat manzela o polovinu zaplacene spolecne manzelske insolvence? A pokud ano, tak kdy?? Je to mozne ihned nebo az po doplaceni insolvence (jedna se o brezen 2020)?

- je mozne manzela zalovat z nezakonneho vyvedeni a zatajeni majetku pred insolvencnim spravcem a pokud ano, nejedna se o trestny cin, takze by se melo podat trestni oznameni?

- pokud dojde ke svereni deti do pece manzela je mozne ho zalovat
 
Dobrý den,

na začátku insolvenční správce vždy provede soupis majetkové podstaty. 5 let před insolvenčím řízení nelze převádět majetek. Je otázkou, proč Vámi uvedené skutečnosti nevěděl insolvenční správce a na základě nich nekonal. Totiž podle § 235 insolvenčního zákona: (1) Neúčinnými jsou právní úkony, kterými dlužník zkracuje možnost uspokojení věřitelů nebo zvýhodňuje některé věřitele na úkor jiných. Za právní úkon se považuje též dlužníkovo opomenutí. (2) Neúčinnost dlužníkových právních úkonů, včetně těch, které tento zákon označuje za neúčinné a které dlužník učinil poté, co nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, se zakládá rozhodnutím insolvenčního soudu o žalobě insolvenčního správce, kterou bylo odporováno dlužníkovým právním úkonům (dále jen ""odpůrčí žaloba""), není-li dále stanoveno jinak. Podle § 242 odst. 2. a 3. insolvenčního zákona: (2) Má se za to, že u úmyslně zkracujícího právního úkonu učiněného ve prospěch osoby dlužníku blízké nebo osoby, která tvoří s dlužníkem koncern, byl dlužníkův úmysl této osobě znám. (3) Úmyslně zkracujícímu právnímu úkonu lze odporovat, byl-li učiněn v posledních 5 letech před zahájením insolvenčního řízení. Ze zákona vyplývá, že odpůrčí žalobu podává insolvenční správce insolvenčnímu soudu a napadá věřitele zkracující právní jednání učiněná dlužníkem.

Neplacení výživného manželem je trestným činem.

Výživné je přednostní pohledávka v rámci insolvenčního řízení, která se musí platit ve výši 100 %.

Pokud manžel mění zaměstnání nebo nedosahuje dostatečného příjmu, pak vám nemá insolvenční správce z čeho výživné uhradit.

Doporučujeme Vám oznámit insolvenčnímu soudu a insolvenčnímu správci všechny Vámi uvedené skutečnosti písemně, včetně vyčíslení dlužného výživného. Přiložte kopii rozsudku o výživném.

Nezabavitelná částka se mění a upravuje každý rok, zde je její výpočet: http://www.insolvencni-zakon.cz/kalkukator-splatek.html.

V § 910 odst. 3 občanského zákoníku se uvádí: Vzdálenější příbuzní mají vyživovací povinnost, jen nemohou-li ji plnit bližší příbuzní. Znamená to, že neplati-li otec výživné na své děti (špatná finanční situace, ztráta zaměstnání, nezájem) přechází povinnost platit na rodiče otce (např. babička dětí).

Insolvenční soud nezkoumá, kdo z manželů dluhy hradí. A osvobození se vztahuje na oba manžele.

Po rozvodnu manželství je bohužel nutné, aby soudem stanovená srážka nebo alespoň částka pro úhradu min. 30% nezajištěných závazků byla pravidelně zasílána. V případě rozvodu se uvedené nemění a oba manželé mají stále povinnost dluhy společně a nerozdílně hradit. Z pohledu insolvenčního řízení jsou vnímáni jako nerozluční společníci, i když se později rozvedou. Pokud by jeden z manželů po rozvodu přestal dluh splácet, bude na druhém manželovi, aby ze svých příjmů uhradil alespoň povinných 30% dluhu.

Doporučujeme Vám více komunikovat s insolvenčním správcem a insolvenčním soudem. Sdělte jim informace, které máte. Pokud byste něco chtěla změnit, sdělte to písemným podáním a předložte nějaké důkazy.