Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.263

Přihláška s rozhodčí doložku

Odesláno: 
Otevřeno 158 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsme manželé v insolvenci. Soudem nám byl schválen splátkový kalendář. V listopadu roku 2017 podala přihlášku firma Home Credit. My jsme přihlášku odmítli s tím, že se opírá o rozhodčí doložku. Insolvenční správce ale přihlášku nepopírá.
Podali jsme námitku na soud a argumentovali tím, že smlouva obsahuje rozhodčí doložku, byla předpřipravena, neměli jsme možnost se k ní vyjádřit, pojednání o rozhodčí doložce nebylo na samostatném listě a chybělo jméno rozhodčího soudce.
Samosoudkyně toto vše odmítla, a navíc máme zaplatit další peníze za soudní náklady. Přitom i Nejvyšší soud označil tyto smlouvy s rozhodčí doložkou za protiprávní. My jsme se už neodvolali, báli jsme se dalších poplatků.
Ještě dodatek, nikde není uveden doklad o tom, že firma uhradila poplatek za vyjádření k naší námitce.
Dá se s tím ještě něco udělat?
Děkuji za Vaše vyjádření.
 
Dobrý den,
na posouzení Vašeho dotazu mám bohužel málo informací. Ne všechny rozhodčí doložky jsou neplatně sjednané, tedy ne všechny rozhodčí nálezy jsou nezákonné.

Pro posouzení ne/platnosti RD a RN je třeba, aby právník prošel smlouvu s úvěrující společností, jejich obchodní podmínky, rozhodčí doložku, a rozhodčí nález. A rovněž rozhodnutí soudu, který potvrdil platnost přihlášené pohledávky. V této věci doporučuji obrátit se například na advokáta Petra Němce, který se rozhodčími doložkami zabývá několik let. Současný rozsudek bude právoplatný po nabytí právní moci, je tedy otázka, zda máte stále lhůtu k odvolání či nikoliv.
Co se týče poplatku - poplatkovou povinnosti si hlídá příslušný soud.