Počet stránek ve webu: 43.176


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.585.431

Insolvence a auto

Odesláno: 
Otevřeno 2057 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chceme s manželem vyhlásit společně insolvenci. Já mám exekuce a dluhy cca ve výši pul milionu korun jeste před uzavrenim sňatku. Manžel si vzal před uzavřením sňatku na splátky automobil přes autobazar, kde mu banka poskytla úvěr, banka je tedy vlastníkem auta do zaplacení a manžel ho měsíčně splácí. Nedluzi tedy teto bance nic. U ostatních věřitelů je pozadu se splacenim, proto nám byla doporučena insolvence manželů jako výhodnější. K mému dotazu. Po vyhlášení insolvence se musejí věřitele do 30dnu přihlásit ke svým pohledavkam. Jak je to tedy s vozem, který dále v insolvenci nemůžeme platit? Bude to bráno jako odstoupení od smlouvy nebo máme banku jako majitele předem upozornit a auto vrátit? Ve smlouvě nic o odstoupení smlouvy není, pouze klasických 14dni bez udání důvodu. Pokud bude auto navráceno, bude manžel muset jít do insolvence s celou částkou i s úroky za auto nebo jak to funguje? předem děkuji za odpověď.
 
Pěkný den,

I když váš manžel bance splácí, pořád se jedná o dluh.

Pokud jste takto zadlužení, určitě pro vás bude oddlužení vhodně.
Co se týče auta, je důležité, zda je manžel vlastníkem nebo ne. Tedy zda má auto na leasing, kdy je vlastníkem poskytovatel leasingu, nebo zda si vzal pouze úvěr na koupi automobilu a vlastníkem je tedy on.

Pokud je vlastníkem věřitel, pravděpodobně po zahájení insolvenčního řízení odstoupí od smlouvy a auto vám vezme, pokud je vlastníkem manžel, přihlásí si banka pouze dlužnou pohledávku.

Nicméně pokud vám auto zůstane, je možné, že se o něj bude zajímat insolvenčním správce, který ho může prodat a výtěžek dát na účely oddlužení (záleží na hodnotě automobilu).