Počet stránek ve webu: 43.418


Nacházíte se v oblasti právní poradny, kde se zpracovávají jen exekuční a insolvenční dotazy. Nový dotaz můžete uložit ZDE.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 9.228.463

Rodina člověka v exekucích

Odesláno: 
Otevřeno 46 x
1 odpověď
 
Dobrý den, pokud je můj bratr v exekucích a neplatí je, ani není možné se s ním domluvit (alkoholik někde na ulici). Trvalé bydliště má na MěÚ, ale občas se jde "vystřízlivět" k rodičům. U nich jej tedy i hledají exekutoři a Policie ČR. Může exekutor zabavit jejich majetek (prý stačí svěděctví 1 člověka, že ho tam viděl)? A pokud ano, chápu, že sežene v baráku věci na dluh 50tis, ale rozhodně nenasbírá věci na 500tis. To pak rodičům zabaví i barák? Většinu věcí rodiče dokážou, že je jejich, ale tím pádem exekutor ani jeden nesežene, co potřebuje, jak se pak postupuje?
Děkuji
 
Dobrý den,
exekuce může být vedena pouze na majetek dlužníka. Je-li dům ve vlastnictví Vašich rodičů (tj. bratr není jeho vlastníkem ani spoluvlastníkem), nemusíte se obávat - k jeho prodeji v bratrově exekuci dojít nemůže. Jestliže však bratr u rodičů občas bydlí, lze předpokládat, že zde má i své věci – tyto movité věci mohou být předmětem exekuce. Exekuci prodejem movitých věcí lze provést všude tam, kde se předpokládá výskyt majetku dlužníka - návštěvu exekutora v domě Vašich rodičů proto vyloučit nemohu. Pokud by exekutor (kromě věcí bratra) zabavil i některé z věcí Vašich rodičů, mohou se rodiče bránit návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu a prokázáním jejich vlastnického práva k zabaveným věcem. Nemá-li bratr žádné příjmy ani postižitelný majetek, může exekutor vyčkat, zda se majetková situace bratra změní nebo může být exekuce kvůli nedostatku majetku dlužníka (příp. pro bezvýslednost ve smyslu § 55 odst. 7 až 13 exekučního řádu) zastavena.