Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych radu ohledně sporu s družstvem. Rodiče bydlí v družstevním bytě a někdo z vedeni rozhodl, že se budou měnit dveře všech bytů na protipožární. Rodiče s tím nesouhlasí, protože když ten byt kupovali, tak vyměnili dveře na nové, které ale nejsou protipožární. Lze s tím něco udělat, aby jim zůstali původní dveře? Lze vyžadovat po družstvu proplacení starých dveří?

Lze chtít po družstvu, aby dveře měli kukátko? Jsou to starý lidi a pokud dveře nebudou mít kukátko, tak jak ověří, kdo zvoní? Pokud si nelze vybrat dveře s kukátkem, lze si to tam nastavit a pak vyžadovat peníze za instalaci kukátka od družstva? Děkuji Jana.

 

ODPOVĚĎ:
Zde je nutné si uvědomit, že vlastníkem bytu je bytové družstvo, nikoli rodiče. Bytové družstvo tak může rozhodnout, jaké dveře u všech bytů budou či nikoli. Rodiče jsou nejspíše členové družstva a tak mohou své požadavky vznést na schůzy bytového družstva a případně o nich nechat hlasovat. Případně si vyžádat výjimku. Rozhodnutí však bude jen bytovém družstvu jako takovém.
Proplacení starých dvěří je opět pouze na rozhodnutí družstva. Je možné případně dveře demontovat a prodat či uskladnit.
Kukátko je možné instalovat po souhlasu družstva, proplacení je možné na základě dohody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.