Počet stránek ve webu: 43.418

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po rodičích jsem spolu s bratrem zdědila chatu. Já 17/24 a bratr 7/24. Bratr zemřel, jeho podíl zdědila jeho dcera. Já nyní potřebuji dostat na zahradu těžkou techniku k odstranění velké hromady hlíny a též tam místo rezavých, rozbitých vrátek chci dát vrata pro vjezd auta. Ona si pořídila karavan a postavila ho hned za plot a zakázala mi s ním hýbat.

Na mé části plotu jsou dvě "kapličky" s el. rozvody a elektroměry, sloup vysokého napětí firmy ČEZ a ta vrátka. Vrátky chodí všichni po mém pozemku do chaty. Její strana plotu je jen plot, který za života bratra sloužil i k vjezdu na pozemek. Mohu s tím něco dělat? Děkuji za radu.

 

ODPOVĚĎ:
V dotazu píšete o Vaší části zahrady a o části, která náleží Vaší neteři – takto ovšem spoluvlastnictví nefunguje. Je nutné si uvědomit, že každý spoluvlastník má právo užívat celou spoluvlastněnou věc (zde chatu a zahradu), přičemž je při tom limitován stejným právem ostatních spoluvlastníků. Vyplývá to z § 1117 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Každý spoluvlastník má právo k celé věci. Toto právo je omezeno stejným právem každého dalšího spoluvlastníka. “
Jak Vy, tak Vaše neteř jste tedy oprávněny užívat celou chatu i zahradu, přičemž rozsah tohoto užívání by měl odpovídat velikosti spoluvlastnických podílů (§ 1122/1 občanského zákoníku).
Lze samozřejmě dohodnout (ideálně písemně, včetně zakreslení), že každý ze spoluvlastníků bude užívat konkrétně vymezenou část spoluvlastněné věci. Z dotazu ovšem nevyplývá, že by tomu tak ve Vašem případě bylo.
Pokud jde o správu spoluvlastněné věci, musí se na ní spoluvlastníci dohodnout, resp. musí být získána potřebná většina hlasů spoluvlastníků. O běžné správě rozhodují spoluvlastníci nadpoloviční většinou hlasů, o významných záležitostech se rozhoduje dvoutřetinovou většinou hlasů (§ 1128/1 a § 1129/1 občanského zákoníku).
Je-li velikost Vašeho spoluvlastnického podílu 17/24, budete moci rozhodovat o správě spoluvlastněné chaty a zahrady de facto sama, jelikož Váš spoluvlastnický podíl je větší než dvě třetiny (s výjimkou rozhodování ve smyslu § 1132 občanského zákoníku, kde je nutný souhlas všech spoluvlastníků). I přesto, že disponujete takto velkým spoluvlastnickým podílem, je ovšem nutné, abyste svou neteř o správě spoluvlastněné chaty a zahrady informovala a dala jí možnost se vyjádřit.
Pokud Vám neteř v užívání (správě) části zahrady brání a není-li možné se s ní dohodnout, je de facto jedinou možností obrátit se v této věci na soud. Ten totiž může neteři přikázat, aby Vám ve správě (údržbě, opravách, úpravách) chaty a zahrady přestala bránit, popřípadě, aby odstranila karavan apod. Bude-li nutné, abyste nastalý spor řešila podáním žaloby k soudu, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.