Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na serveru Youtube.com mám 3 kanály s poměrně vysokou sledovaností. Jedná se o tématické dokumentární pořady nahrané z TV. Mohu si na tyto kanály umístit tlačítko „Donate“ od online finanční služby PayPal? Jedná se o tlačítko, které přesměruje diváka na platební portál, kde mi může (anebo nemusí) zcela dobrovolně darovat symbolickou částku jako vyjádření podpory mého kanálu.

Na Vás, právníky, se obracím zejména proto, že se nejedná o má autorská videa, ale o převzaté dokumenty, tak jestli je to i v tomto případě možné. Popř. zda mi můžete poradit, jakým způsobem mohu získat symbolické finanční dary za provoz mých kanálů, aby to bylo v souladu s naším právním systémem a jak formulovat případný komentář divákům k tomuto tlačítku Donate. Ještě by mě zajímalo, zda jsou nějaké limity pro darované peníze, např. za rok a nad jakou částku bych musela již příjem přiznat, ač by se jednalo o dobrovolné dary. Děkuji, Julie

ODPOVĚĎ:
Z právního hlediska je umístění tlačítka "Donate" možné. Využitím online platební služby PayPal neporušíte žádný právní předpis, bude-li návštěvník Vašich kanálů od počátku vědět, že:
- má možnost (nikoli povinnost) podpořit Vaší činnost (kterou stručně popíšete) dobrovolným finančním darem,
- poskytnutím finančního daru si na Vašich kanálech nelze zaplatit žádné nadstandardní služby (tzn. že se nejedná o platbu za službu, resp. že poskytnuté platbě neodpovídá žádné protiplnění),
- stisknutím tlačítka "Donate" bude přesměrován na platební portál, jehož prostřednictvím lze finanční dar poskytnout.

Mírně nad rámec Vašeho dotazu upozorňuji, že služba PayPal je v rámci českého právního řádu řazena mezi elektronické peníze (§ 4 zákona o platebním styku).
Jelikož své kanály neprovozujete na vlastních webových stránkách, nýbrž na serveru YouTube, doporučuji Vám prostudovat interní pravidla tohoto serveru. Nelze totiž vyloučit, že založením kanálů na serveru YouTube jste odsouhlasila některá ustanovení, která umístění tlačítka "Donate" (či obecně zpoplatnění či umístění jakéhokoli odkazu umožňujícího provádění plateb provozovatelům jednotlivých kanálů) zapovídají.
Z Vašeho dotazu výslovně nevyplývá, zda předmětné dokumentární pořady "přejímáte" na své kanály oprávněně (tzn. se souhlasem jejich autorů či příslušné televizní stanice, např. ve formě licenční smlouvy) či neoprávněně. Z tohoto důvodu pouze připomínám, že v případě neoprávněného užívání cizího autorského díla po Vás může být dotčeným autorem vymáhán některý nárok (či více nároků) dle § 40 autorského zákona, přičemž vyloučit nelze ani vznik veřejnoprávní odpovědnosti (odpovědnosti za přestupek či trestný čin).
Z daňového pohledu doplňuji, že limit bezúplatného plnění (daru), které je od daně z příjmů osvobozeno činí v souhrnu od jednoho dárce a kalendářní rok 15.000 Kč. Podmínkou osvobození je i to, že jde o příjem nabytý příležitostně.
Podle mého názoru v případě pravidelného přispívání nelze hovořit o příležitostném nabytí. Pak by příspěvky přešly do režimu podnikání (soustavná činnost) se všemi administrativními dopady (zřízení živnostenského listu, registrace na FÚ, na OSSZ a zdravotní pojišťovně, vedení daňové evidence).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 284/2009 Sb. , o platebním styku
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.