Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Žiji ve společné domácnosti s přítelem, kde platíme televizní i rozhlasový poplatek - nemám tam ale trvalé bydliště. Maminka letos (2016) v lednu zemřela, bydlela v místě mého trvalý pobyt, vlastnila televizní přijímač, proto jsem na výzvu přihlásila i rozhlasový poplatek. Jak je to s povinností platit tyto poplatky nadále - v domku nikdo nebydlí, dědicové platí poplatky za své domácnosti. Děkuji. Milada.

ODPOVĚĎ:
Rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, tedy z rozhlasového přijímače. Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, tedy z televizního přijímače (jak vyplývá z § 2 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích).
K úhradě rozhlasového poplatku je povinna fyzická osoba, která vlastní rozhlasový přijímač, poplatníkem televizního poplatku je pak fyzická osoba, která vlastní televizní přijímač (§ 3 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích).
Pro zodpovězení Vašeho dotazu je klíčový § 5/1 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, dle něhož je fyzická osoba povinna platit rozhlasový poplatek z jednoho rozhlasového přijímače a televizní poplatek z jednoho televizního přijímače, a to i v případě, že jich vlastní více (včetně rozhlasového nebo televizního přijímače, který je příslušenstvím jí provozovaného dopravního prostředku).
Pokud všichni dědici po Vaší matce platí rozhlasové a televizní poplatky za vlastní domácnosti, nic se pro ně nezmění. Jelikož totiž každý dědic již vlastní rozhlasový a televizní přijímač (či více takových přijímačů), platí rozhlasový a televizní poplatek (a to bez ohledu na to, kolik rozhlasových a televizních přijímačů vlastní). Pokud pak dědici po Vaší matce nabudou (v rámci dědického řízení) do vlastnictví rozhlasový či televizní přijímač po Vaší matce, nic to nezmění na tom, že k úhradě rozhlasového a televizního poplatku budou povinni i nadále (a to v nezměněné výši).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že úhradový režim rozhlasového a televizního poplatku je odlišný v případě, kdy je fyzická osoba podnikatelem, přičemž rozhlasový či televizní přijímač používá v rámci svého podnikání. V takovém případě je podnikající fyzická osoba povinna hradit rozhlasový či televizní poplatek z každého rozhlasového a televizního přijímače, který vlastní a používá pro své podnikání (§ 5/3 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích). Tato skutečnost však z Vašeho dotazu nevyplývá.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 348/2005 Sb. , o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.