Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vychovatelka ŠD na základní škole. Zúčastnili jsme se soutěže (od časopisu ABC) v hodu vlaštovkou. Na přání paní vedoucí jsem z natočených hodů sestříhala film, který mám dát na webové stránky. Pod film jsem vložila píseň od Jarka Nohavici - Vlaštovko leť.

Bojím se ale, že když film i s písní umístím na web školy, může mě někdo nařknout z porušení autorských práv a nebo bude chtít OSA nějaký poplatek. (Bez písně to není ono) Dozvěděla jsem se, že když tu píseň nazpívají děti a nebude slyšet originál písně od autora, tak je to pro ZŠ od poplatků osvobozeno, ale moc se mi to nezdá. Mohli byste mi, prosím, poradit? Video můžu samozřejmě zaslat k posouzení. Za odpověď předem velice děkuji. Denisa

ODPOVĚĎ:
Vámi zmíněnou píseň (jako autorské dílo) by bylo možné tzv. volně užít pouze v případě dle § 35/2 autorského zákona, tzn. pokud by se jednalo o užití díla:
-      nikoli za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu,
-      při školním představení, v němž účinkují výlučně žáci, studenti nebo učitelé školy nebo školského či vzdělávacího zařízení,
přičemž všechny tyto podmínky musí být splněny kumulativně. S ohledem na shora uvedené se domnívám, že § 35/2 autorského zákona nelze na Vámi popsaný případ aplikovat.
Ve Vámi popsaném případě je tedy nezbytné kontaktovat příslušného kolektivního správce autorských práv (zde se bude jednat o práva textaře a skladatele), kterým je Ochranný svaz autorský (http://www.osa.cz/) a sjednat s ním podmínky uzavření licenční smlouvy. V tomto ohledu je vhodnější, bude-li předmětná píseň přezpívána žáky školy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.