Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, máme v úmyslu vydávat časopis o japonské manze, který bychom v malém nákladu i rádi prodávali. Chci se pouze ujistit o autorských právech. V případě recenze (hodnocení) na film, seriál knihu (komiks) s uvedením titulní strany, příp. několika obrázků přímo z filmu, je nutno žádat autory o povolení?

Pokud ne, je nutné uvádět zdroje? A jak je to v případě převzetí informačních článků (včetně obrázků) ze zahraničních/tuzemských webů a časopisů na toto téma? Děkuji, Adriana

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 2 částí:
1/ Recenze filmů, knih apod. :
Dle § 31/1 písm. b) autorského zákona nezasahuje do autorského práva ten, kdo užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem. Vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.
Pro [účely recenze filmů, knih apod. je proto možné zveřejnit ve Vašem časopise obrázky, které tuto recenzi doplní (resp. o kterých bude recenze přímo pojednávat), aniž by bylo nutné získat souhlas autorů filmu, knihy (resp. osob, které vykonávají příslušná autorská práva). V tomto ohledu je vhodné pamatovat na to, že zveřejňování obrázků by nikdy nemělo překročit ilustrační mez, tzn. že hlavní složkou recenze by měl být text, který se může na obrázky např. odvolávat (což je dokonce vhodné).
2/ Přejímání cizích článků:
Pro tento případ nevymezuje autorský zákon prakticky žádnou výjimku, tzn. že pro převzetí cizího článku bude vždy zapotřebí získat souhlas jeho autora (který může být udělen např. v rámci licenční smlouvy).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.