Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako firma - živnostník sestříhávám z fotek a videí zákazníků videa a přidávám hudbu populárních zpěváků a skupin. Zpracovaná videa posílám elektronicky přes Internet do schránky zákazníka (NEDÁVÁM hotový sestřih na DVD). Video je určeno pro soukromé účely (pouštění rodině, přátelům).

Není určeno k veřejnému pouštění, veřejné produkci, zveřejňování na sociální síti Facebook, YouTube, apod. - to uvádím i v upozornění ve videu. Nedopouštím se mým zaměstnáním nějakého přestupku nebo porušení zákona? Děkuji, Jana.

ODPOVĚĎ:
Pakliže jste k používání písní nezískala souhlas jejich autorů, resp. příslušných kolektivních správců autorských práv, dopouštíte se protiprávního jednání.
Dle § 30/1 autorského zákona se za užití autorského díla (např. písně) nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu (jedná se o tzv. volné užití cizího autorského díla). Vzhledem k tomu, že písně užíváte nikoli pro svou osobní potřebu (nýbrž pro potřebu Vašich zákazníků) a navíc tak činíte v rámci podnikatelské činnosti (tedy za účelem zisku), není ani jedna z podmínek dle § 30/1 autorského zákona splněna a o volné užití se tak jednat nemůže.
Jelikož užíváte cizí autorská díla neoprávněně, vzniká na Vaší straně dvojí odpovědnost: 1/ soukromoprávní odpovědnost (vůči autorovi) a 2/ veřejnoprávní odpovědnost za spáchání správního deliktu (přičemž vyloučit nelze ani odpovědnost za spáchání trestného činu).
Dle § 40/1 autorského zákona se může autor, do jehož práva bylo neoprávněně zasaženo, domáhat:
a/ určení svého autorství,
b/ zákazu ohrožení svého práva, včetně hrozícího opakování, nebo neoprávněného zásahu do svého práva, zejména zákazu neoprávněné výroby, neoprávněného obchodního odbytu, neoprávněného dovozu nebo vývozu originálu nebo rozmnoženiny či napodobeniny díla, neoprávněného sdělování díla veřejnosti, jakož i neoprávněné propagace, včetně inzerce a jiné reklamy,
c/ sdělení údajů o způsobu a rozsahu neoprávněného užití, o původu neoprávněně zhotovené rozmnoženiny či napodobeniny díla, o způsobu a rozsahu jejího neoprávněného užití, o její ceně, o ceně služby, která s neoprávněným užitím díla souvisí, a o osobách, které se neoprávněného užití díla účastní, včetně osob, kterým byly předmětné rozmnoženiny či napodobeniny díla určeny za účelem jejich poskytnutí třetí osobě,
d/ odstranění následků zásahu do práva,
e/ poskytnutí přiměřeného zadostiučinění za způsobenou nemajetkovou újmu, zejména: 1. omluvou nebo 2. zadostiučiněním v penězích, pokud by se přiznání jiného zadostiučinění nejevilo postačujícím (výši peněžitého zadostiučinění určí soud, který přihlédne zejména k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k zásahu do práva došlo),
f/ zákazu poskytování služby, kterou využívají třetí osoby k porušování nebo ohrožování práva autora.
Právo na náhradu škody a na vydání bezdůvodného obohacení podle občanského zákoníku zůstává nedotčeno. Místo skutečně ušlého zisku se autor může domáhat náhrady ušlého zisku ve výši odměny, která by byla obvyklá za získání takové licence v době neoprávněného nakládání s autorským dílem. Výše bezdůvodného obohacení vzniklého na straně toho, kdo neoprávněně nakládal s autorským dílem, aniž by k tomu získal potřebnou licenci, činí dvojnásobek odměny, která by byla za získání takové licence obvyklá v době neoprávněného nakládání s autorským dílem.
Dle § 105b/1 písm. a) autorského zákona se podnikající fyzická osoba dopustí správního deliktu tím, že neoprávněně užije autorské dílo, umělecký výkon, zvukový či zvukově obrazový záznam, rozhlasové nebo televizní vysílání nebo databázi. Za spáchání tohoto správního deliktu může být uložena pokuta do 150.000,- Kč. Tyto správní delikty projednává v prvním stupni obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož územním obvodu byl správní delikt spáchán.
Porušením autorských práv může být spáchán rovněž trestný čin. Konkrétně dle § 270/1 trestního zákoníku se trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dopustí ten, kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi. Za spáchání tohoto trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, trest zákazu činnosti nebo trest propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Vyšší trestní sazba hrozí v případě, kdy:
a/ činnost pachatele vykazuje znaky obchodní činnosti nebo jiného podnikání,
b/ pachatel získá takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch nebo způsobí-li tím jinému značnou škodu (popř. prospěch či škodu velkého rozsahu),
c/ se pachatel dopustí takového činu ve značném rozsahu (popř. ve velkém rozsahu).
Chcete-li se napříště vyhnout shora uvedeným hrozbám, doporučuji Vám kontaktovat příslušného kolektivního správce autorských práv, jejichž seznam naleznete zde:
https://www.mkcr.cz/organizace-opravnene-k-vykonu-kolektivni-spravy-prav-692.html
a získat od něj licenci k užívání příslušných písní.
______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.