Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jde o dluh na poplatcích, který mám u České televize. Činil 1.200 Kč. Prý mi poslali upomínku ale já se přestěhovala, tím nebudu zdržovat. Podali na mě žalobu s téměř 140% navýšením o právní poplatky. Vše jsem zaplatila. Ale až na rozhodnutí vidím, že na žalobě byl uvedený ten dluh za období kdy jsem zálohy uhrazené měla.

Bez ohledu na jejich umořování nejstaršího dluhu poslední platbou, neměla by být žaloba napsána za reálné období, kdy můj dluh vznikl? Možná se tím chtějí vyhnout promlčení dluhů, ale přece není v pořádku dostat žalobu za neplacení za období, na které mám bankovní výpis, že jsem poplatky platila. Jde se bránit? A teď mi to dělají znovu. Prý tam mám i nějaký dluh ještě po žalobě cca 600 Kč a napsali mi ho za období, ve kterém mám taky poplatky zaplacené, výpis z banky na to období mám. A ani po opakovaných výzvách mi nechtějí sdělit, za které období je reálně můj dluh. Chtěla jsem sdělit reálné měsíce, za které byla ta žaloba a reálné měsíce, které jsem podle nich nezaplatila ještě po žalobě. Neodpověděli. Místo toho mi vyhrožují znovu žalobou a poslali mi jakési rozpisy plateb, ve kterých se ale já vůbec nevyznám. Nemám právo na přímé sdělení mi měsíců, za které mě obviňují z dluhu? Abych si mohla dluh snadno ověřit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže byla podána žaloba a Vy jste se mohla proti ní bránit, tj. již v průběhu řízení uvést, že poplatky byly za určité období uhrazeny, a neučinila jste tak, příliš možností obrany zde není. Zákon totiž stanovuje, že je věcí každého, aby hájil své zájmy a svá práva.
Nicméně pokud je nyní po Vás nově vyžadována úhrada poplatků, které jste již zaplatila, je třeba zaslat protistraně písemné vyjádření, že již došlo k úhradě daných poplatků a doložit to kopií potvrzení o platbě.
Jestliže se v rozpisech příliš nevyznáte a jsou nepřehledné, doporučuji obrátit se na některého z advokátů, aby všechny podklady důkladně prostudoval a stanovil pro Vás nejlepší postup.
Kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.