Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, zda se jedná o porušení autorských práv v případě, že použiji volně dostupnou metodiku či materiály z placených akreditovaných kurzů k vlastnímu komerčnímu využití?   Záměrem je vytvoření programu pro děti společností s ručením omezeným, která nebude zapsána mezi školská zařízení, pouze s volnou živností č. 72 Mimoškolní výchova a vzdělávání.

Program bude sestaven z částí několika metodik - nahráno do audio podoby, dramatizace apod. Mohu takto použít při uvedení zdroje, aniž by společnost porušila autorská práva v případě, že se za program platí samostatné vstupné?     Zároveň bych ráda požádala o doporučení, která legislativa se dále vztahuje ke společnostem s ručením omezeným, které podnikají na základě výše uvedené volné živnosti v pedagogické oblasti, bez evidence mezi školská zařízení - požadavky na vzdělání zaměstnanců, hygienické požadavky na prostory apod. Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Použití volně dostupné metodiky ke komerčním účelům:
V první řadě je nutné zodpovědět otázku, zda předmětné metodiky vůbec představují autorská díla. Dle § 2/1 autorského zákona je totiž autorským dílem pouze:
„… dílo literární … a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam …“
Současně dle § 2/6 autorského zákona platí, že autorským dílem není zejména:
„…námět díla sám o sobě, denní zpráva nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenka, postup, princip, metoda, objev, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě. “
Z opatrnosti je samozřejmě vhodné předpokládat, že předmětné metodiky autorskými díly spíše jsou.
Co se týče ne/oprávněnosti využití těchto metodik ke komerčním cílům, nelze Vám dát jednoznačnou odpověď, jelikož záleží na tom, za jakým účelem byly předmětné metodiky jejich autorem (resp. nositelem majetkových autorských práv k těmto metodikám) uveřejněny. Pokud nemáte tuto informaci k dispozici, je zapotřebí obrátit se přímo na autora předmětných metodik (resp. na nositele majetkových autorských práv k těmto metodikám) a zeptat se ho, za jakým účelem byly metodiky zveřejněny.
Sama skutečnost, že předmětné metodiky byly zveřejněny, totiž nevypovídá nic o tom, za jakým účelem mohou být (dle rozhodnutí jejich autora) užívány.
2/ Legislativní požadavky:
Jelikož živnost, kterou si hodláte zřídit (tedy mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti) je živností volnou, není zapotřebí disponovat žádným minimálním vzděláním či kvalifikací.
Neboť budete pracovat s dětmi, je nezbytné, aby Vámi využívané prostory splňovaly hygienické požadavky. V tomto ohledu je nutné vyjít z § 7 zákona o ochraně veřejného zdraví a v podrobnostech pak z vyhlášky č. 410/2005 Sb.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
vyhláška č. 410/2005 Sb. , o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.