Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela nám (mě a sourozencům) maminka. 1 rok byla po mozkové mrtvici v tzv. vigilním kómatu, její zdravotní stav vyžadoval celodenní péči a dohled. Byla jsem to já, která jsem se o ni starala nejen po stránce zdravotní. Přebírala jsem za ni také důchod, ze kterého po zaplacení nutných poplatků (inkaso, voda, odpady...) a po zakoupení nutných hygienických pomůcek a léčiv, zůstalo necelých 50.000 Kč.

Je mou povinností u dědického řízení nahlásit, že po zaplacení všech poplatků za její domácnost a koupi nutných potřeb a pomůcek zůstaly z důchodu zesnulé matky peníze (50.000 Kč)? Maminka žila v mém vlastním bytě, který je součástí bytového domu, a proto neplatila nájem, platila pouze spotřebu elektřiny, plynu, vody, odpady. Neměla jsem s ní, jak mi bylo doporučeno ÚP, sepsanou nájemní smlouvu, a proto jsem od ní nepožadovala žádné peníze, ani peníze do fondu oprav. Kdybych postupovala dle pokynů ÚP a sepsala s matkou nájemní smlouvu, po odečtu poplatků za plyn, elektřinu, rozhlas, vody, odpadů a placení mi případného nájmu včetně peněz do fondu oprav, by měla možná i nárok na příspěvek na bydlení. Tím, že jsem nesepsala s matkou nájemní smlouvu, připravila jsem se o peníze. Je tomu tak? Nerada bych sourozence ochudila o peníze, na které nárok mají, ale rovněž nerada bych přišla o peníze své. Pokud bych požadovala po matce alespoň peníze do fondu oprav (nikoli celé nájemné) z jejího důchodu by nezbylo nic. Děkuji, Jitka

ODPOVĚĎ:
Pokud po matce zůstaly peníze a je zřejmé, že byly z jejího důchodu, jste povinna zůstatek nahlásit do dědického řízení. Je pravdou, že jste měla po dobu života právo na nájem od maminky. Musela byste to ale danit jako příjem. Nevím, z jakého důvodu zmiňujete úřad práce, pokud z důvodu, že jste byla vedena jako uchazečka, tak je pravdou, že hrazený nájem je příjmem a toto by bylo důvodem pro případné nepřiznání podpory v nezaměstnanosti. Tj. finance můžete užít jako nájem, ale musela byste toto jako příjem zdanit nebo je musíte přihlásit do dědického řízení. Pokud se jedná o hotovost a tato není dohledatelná např. na účtu, tak ji samozřejmě notáři přihlašovat nemusíte, ale zase se vystavujete riziku, že některý z dědiců přece jen bude mít nějaké informace o tom, že hotovost zůstala a může pak v rámci dědického řízení tuto hotovost požadovat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zemřelá opečovávaná osoba za života neplatila pečující osobě nájemné a fond oprav - nárok na vydání peněz v dědictví, dědickém řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.