Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manžel 2015 získal darem zemědělské pozemky, část jich obdržela i manželova matka. Nebyl znám žádný závazek, byly tedy propachtovány místnímu zemědělci. Jiný subjekt nyní uplatňuje nároky na užívání plynoucí z nájemní smlouvy, k čemuž mělo dojít 2013. V jeho pozůstalosti byla nalezena smlouva, platná do 31.12.2012, další již ne.

Údajný originál necháváme ověřit znalcem. Pokud znalec potvrdí pravost, budeme muset závazek vzhledem k dataci smlouvy k 1.1.2013 uznat, což nechceme.
Zjistili jsme, že jeden z pozemků (nyní vlastní manželova matka) užívají bez smluvního nároku, o čemž za celou dobu korespondence mlčeli. Na osobní schůzce 07/2017 jejich zástupce řekl: "Před 3 lety (2014) se tam digitalizací pozemek objevil a není na něj smlouva. Dostanete nájem za tyto 3 roky zpětně." Vypátrali jsme, že tento pozemek již v r. 2011 zapsali do dotačního programu a pobírají na něj dotace. Toto je tedy lež a dlouhodobě vědomě pozemek užívají bez smluvního nároku. Pokud prodlužovali smlouvu, měla být dle nás koncipována podle skutečnosti, takto se jeví jako pochybná a nekompletní. Lze kvůli tomu smlouvu rozporovat?

ODPOVĚĎ:
Pokud byla nájemní smlouva, nyní pachtovní smlouva, neboť nájemní smlouvy se od 1. 1. 2014 tzv. překlopily do režimu nového občanského zákoníku, byla uzavřena na dobu určitou do 31. 12.2013 a nebyl uzavřen žádný dodatek, nemuselo dojít automaticky k prodloužení nájemního, resp. pachtovního vztahu. V tomto ohledu záleží na tom, jaké podmínky prodloužení nájmu jsou uvedeny ve smlouvě. Nájemní smlouva by tak trvala pouze do 31. 12. 2013. Smlouvu lze zpochybňovat z mnoha důvodů, ale bez jejího prostudování Vám nemohu více poradit.
Samozřejmě máte právo na vydání bezdůvodného obohacení za užívání pozemku bez právního důvodu zpětně. Bezdůvodné obohacení odpovídá obvyklému nájemného, resp. pachtovnému v místě a čase. Ohledně pozemku, kde není sporné, že není uzavřena smlouva nájemní ani pachtovní, bych neprodleně vyzvala k vyklizení pozemku a ukončení bezdůvodného užívání.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Automatické prodloužení nájemní smlouvy na zemědělský pozemek - nový občanský zákoník
  • Vydání bezdůvodného obohacení, pachtové zpětně za užívání zemědělského pozemku bez nájemní, pachtovní smlouvy (tedy bez právního důvodu)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.