Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem se da odvolat předseda a člen společenství vlastník bytových jednotek SVJ?   Máme pouze jednoho předsedu a jediného člena, kde rozhodujou pouze oni dva. Předseda u nás ani nebydlí. Nějaké nahlížení do ročního stavu účtu nebo celý výpis (příjmy a výdaje) nepřipadá v úvahu. Nějaké práce k zvelebování či opravy nepřipadají v úvahu. Schůze máme max 1x ročně.

Stanovy nemáme. 12/2017-01/2019 nám je předseda slibuje a pořád jen sliby.
Odměny si samozřejmě zasílají. A nikdo neví jestli vůbec finance které přispíváme do fondu oprav existují.

Bytové družstvo s námi samozřejmě nekomunikuje. Vždy nás odkazujou na předsedu a člena. Po poslední návštěvě bytového družstva hned informovali člena a ten se přišel rozčilovat jak jsme si dovolili jít se ptát na bytové družstvo.
Děkuji, Karel

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je na zvážení, zda se neobrátit přímo na orgány činné v trestním řízení, neboť jednáním předsedy a výboru můžou být naplněny znaky některých skutkových podstat trestných činů (zpronevěra, apod...). Už samotný fakt, že nemáte stanovy (předpokládám, že aktualizované v souladu se zákonem), je alarmující, neboť je otázkou času, kdy toto bude zjištěno Krajským soudem a bude Vám uložena povinnost uvést listiny do souladu se současnou právní úpravou pod pohrůžkou pokuty, apod.

Za situace, kdy nemáte platné stanovy, které musí vždy obsahovat způsob jmenování a odvolávání, nezbývá, než iniciovat zasedání shromáždění a odvolat stávající předsedu a na jeho místo zvolit předsedu nového.

Kvorum pro hlasování musíte vyčíst ze starých, byť neaktuálních stanov.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odvolání předsedy SVJ pro neaktivitu a nespolehlivost - postup
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.